Opleiding service en onderhoud werktuigbouw

 

Niveau MBO
Leerweg Leren en werken BBL
Dossier Installaties en systemen - service en onderhoudstechniek

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Naast de beroepspraktijkvorming bij Goflex volg je les op het ROC om te werken aan de theorie van het vak. Je krijgt onderwerpen zoals installeren, monteren, nauwkeurig werken, service en vak theorie.

Naast de beroeps gerelateerde vakken krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?

Je verzorgt service en onderhoud aan verschillende krachtbronnen, werktuigen, (productie)machines en -installaties en apparaten. Je plant onderhoud, voert een deel zelf uit en laat een deel uitvoeren door collega’s. Vervolgens zorg je voor inregelen, afstellen en zo nodig programmeren van de besturing of aandrijving. Je kunt goed andere collega’s begeleiden om hun werk goed te laten uitvoeren en zorgt dat het werk van hen op elkaar is afgestemd. Meestal werk je bij productie- of servicebedrijven.

Beroepseisen
Wat moet je kunnen?

Je overlegt rechtstreeks met opdrachtgevers. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en je bent zelfverzekerd, besluitvaardig en je hebt autoriteit: je staat geen oplossingen toe die in strijd zijn met geldende wettelijke eisen. Je bent flexibel en creatief en in staat om belangen af te wegen en conflicten op te lossen.

Als onderhoudsmonteur, servicemonteur of servicetechnicus inspecteer je en herstel je apparatuur en installaties bij de klant en maak je deze gebruiksklaar. Je werkt aan verschillende apparaten en installaties. Je kunt daarbij denken aan (energie)installaties en productieapparatuur in fabrieken. Maar het kan ook gaan om apparaten en installaties in huizen, kantoren, ziekenhuizen en andere gebouwen. Soms werk je alleen, soms met een collega. Je begrijpt wat klanten willen en je zorgt er voor dat ze tevreden zijn over je werk. Afhankelijk van je functie zorg je voor het inregelen en ingebruikstellen, voor onderhoud, controle, reparatie en verbeteren (innovatie) van de installatie of het apparaat. Het is technisch werk maar ook creatief. Je moet in staat zijn allerlei problemen op te lossen. Vooral als je wat verder hebt doorgeleerd is het ook belangrijk dat je zelfstandig beslissingen kunt nemen. Je bekijkt en ervaart of alles naar wens functioneert en waar het eventueel beter kan. En natuurlijk controleer je altijd of de installatie goed en veilig werkt.

Productiebedrijven hebben vaak zelf monteurs in dienst voor hun eigen apparatuur. Maar er zijn ook installatie-, onderhouds- en servicebedrijven waar monteurs bij verschillende klanten hun werk doen.

Je hebt natuurlijk aanleg voor techniek. Je bent inventief en je kunt goed problemen oplossen. Je doet graag dingen samen met anderen, maar vindt het ook leuk om alleen op pad te zijn. Je past je gemakkelijk aan in verschillende situaties en je kunt ook onder druk goed werken. Je bent zelfverzekerd en besluitvaardig, dienstverlenend en klantgericht. Je kunt dus ook goed met andere mensen omgaan. Bovendien kun je rapporteren en heb je aandacht voor veiligheid en milieu.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 2 of 3

VMBO KBL, VMBO TL, HAVO

  • Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw MBO niveau 3
  • Technicus service en onderhoud werktuigbouw MBO niveau 4

VMBO BBL, VMBO KBL

  • Monteur service en onderhoud installaties en systemen MBO niveau 2
  • Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw MBO niveau 3

Kosten
Wat gaat het je kosten?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld!
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex!
  • Je krijgt gratis extra begeleiding & cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen!

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Goflex heeft leerwerkplekken door het hele land. Tijdens de MBO opleiding bij Goflex, ben je ingeschreven bij een ROC bij jou in de buurt. Daar volg je één hele dag of twee avonden per week het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

 

Aanmelden