Opleiding koudetechniek

 

Wat is koudetechniek?
Koudetechniek is een specifiek onderdeel binnen de installatietechniek. Bij koudetechniek moet je denken aan aircosystemen, koelsystemen voor winkels, gekoelde opslag, gekoeld transport via de weg, over het water of door de lucht, ijsbanen enz.

In het warmer wordende klimaat van Nederland neemt de behoefte aan koeling alleen maar toe. Er zijn dus vaklui nodig die de koelinstallaties ontwerpen, aanleggen en onderhouden.

Praktijkvoorbeeld
Het zal je niet verbazen dat bij het aanleggen van een ijsbaan koudetechniek een belangrijke rol speelt. Niet alleen de koelinstallatie maar ook de regelapparatuur en het leidingensysteem in de ijsvloer behoren dan tot het werk van een koudetechniekmonteur.

Wat ga je leren van koudetechniek?
Tijdens je opleiding leer je stap voor stap hoe je koelinstallaties en aircosystemen aan moet leggen, hoe je ze moet onderhouden en hoe je ze test en in gebruik moet stellen. Daarbij haal je ook het diploma F-gassen, een eis voor elke monteur in de koudetechniek.

Wat ga je worden?
Na de afronding van je opleiding ben je een praktijkervaren monteur en bezit je de theoretische kennis die nodig is voor het installeren en onderhouden van koelsystemen en bezit je de sociale vaardigheden om zelfstandig of in een team aan een klus te kunnen werken. Hierbij kun je denken aan functies als servicemonteur of projectmanager, luchtbehandelingspecialist, aircomonteur of je groeit door tot ontwerper van koude-installaties.

Klik hieronder in het schema voor extra uitleg over de opleidingen volgens de Beroeps Begeleidende Leerweg. Goflex is een SBB erkend leerbedrijf koudetechniek.

Opleidingen koudetechniek

Afhankelijk van je interesse is binnen het competentiegericht leren en werken doorstroom in meerdere richtingen mogelijk. De keuze aan vervolgopleidingen beperkt zich niet tot naastgelegen opleidingen maar kan binnen de gehele kwalificatiestructuur plaatsvinden.

Hieronder zie je een overzicht van de competentiegerichte opleidingen koudetechniek:

INSTALLATIES EN SYSTEMEN
KOUDE- EN  KLIMAATSYSTEMEN

Monteur koude- en klimaatsystemen MBO niveau 2
Eerste monteur koude- en klimaatsystemen MBO niveau 3
Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen MBO niveau 4

INSTALLATIES EN SYSTEMEN
KOUDE- EN  KLIMAATSYSTEMEN

Monteur koude- en klimaatsystemen MBO niveau 2
Servicemonteur koude- en klimaatsystemen MBO niveau 3
Technicus maintentenance koude- en klimaatsystemen MBO niveau 4

AANVERWANTE OPLEIDINGEN

Elektrotechniek
Meet- en regeltechniek

Installatietechniek
Koudetechniek

Mechatronica