Opleiding mechatronica

 

Wat is mechatronica?
Als mechatronicus werk je in een sector waar drie vakgebieden bij elkaar komen: metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Je hebt te maken met producten waarbij al deze vakgebieden een rol spelen.

Praktijkvoorbeeld
Bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen: als tandartsstoelen en kopieermachines. Of machines voor de industrie, zoals robots: die auto’s in elkaar zetten of voedselproducten inpakken, dat vakgebied is robotica. Als mechatronicus ontwerp en bouw je nieuwe apparatuur en bedenk je hoe je bestaande machines kunt verbeteren. Je programmeert besturingssystemen en onderhoudt/repareert mechanische systemen of robots. Ook kan het voorkomen dat je collega's aanstuurt. Waar jij straks het meest mee bezig bent, hangt af van jouw persoonlijke interesse en talent.

Wat ga je leren van mechatronica?
Heb jij technisch inzicht? Vind je het interessant om te zien hoe een machine werkt en denk je soms dat het slimmer moet kunnen? Lijkt het je leuk om nieuwe technische oplossingen te bedenken? Dan is de opleidingsrichting Mechatronica iets voor jou! Als mechatronicus werk je zelfstandig of in een team. Je werkt soms aan machines waar ook in het buitenland vraag naar is. Het kan dan zomaar gebeuren dat je naar India of Japan moet om daar (mee te helpen) een machine in elkaar te zetten!

Wat ga je worden?
Als Technicus mechatronica ben je van alle markten thuis. Je ontwerpt, maakt en test allerlei mechatronische producten. Zoals een verpakkingsmachine die ervoor zorgt dat er in elk chipszakje precies 50 gram paprikachips zit en dat het zakje goed dicht geseald is. En dat 120 keer per minuut. Andere voorbeelden zijn: testopstellingen, schaarhoogwerkers, hulpgereedschappen en prototypes voor allerlei toepassingen. Aanverwante opleidingen zijn bijvoorbeeld ook middenkader engineering.

 

Opleidingen Mechatronica

Afhankelijk van je interesses is binnen het competentiegericht leren, doorstroom in meerdere richtingen mogelijk. De keuze aan vervolgopleidingen beperkt zich niet tot naastgelegen opleidingen maar kan binnen de gehele kwalificatiestructuur plaatsvinden.
 
Hieronder zie je een overzicht van de competentiegerichte opleidingen mechatronica volgens de Beroeps Begeleidende Leerweg. Goflex is een SBB erkend leerbedrijf mechatronica.

MACHINES EN SYSTEMEN
MECHATRONISCHE SYSTEMEN

Monteur elektrotechnische systemen MBO niveau 2
Eerste monteur elektrotechnische systemen MBO niveau 3
Technicus elektrotechnische systemen MBO niveau 4

MACHINES EN SYSTEMEN
MECHATRONISCHE SYSTEMEN

Monteur mechatronica MBO niveau 2
Eerste monteur mechatronica MBO niveau 3
Technicus mechatronica systemen MBO niveau 4

AANVERWANTE OPLEIDINGEN

Elektrotechniek
Meet- en regeltechniek
Mechatronica
Installatietechniek
Koudetechniek