Opleiding service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie (meet- en regeltechniek)

 

Niveau MBO
Leerweg Leren en werken BBL
Dossier Installaties en systemen - service en onderhoudstechniek

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Naast de beroepspraktijkvorming bij Goflex volg je les op het ROC om te werken aan de theorie van het vak. Je krijgt onderwerpen zoals algemene elektriciteitsleer, besturingstechniek, meet- en regeltechniek, aandrijftechniek, inspectie en vak theorie.

Naast de beroeps gerelateerde vakken krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?

 

 

De technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie werkt bij productie-, installatie- en servicebedrijven, die zich richten op onderhoud, storingsanalyse en modificatie van (het mechatronische, elektrische en/of meet- en regeltechnische deel van) industriële apparatuur, installaties en systemen. Voorbeelden zijn productiemachines, procesinstallaties, apparaten in ziekenhuizen en datacenters. Je bent de spil tussen werkvoorbereiding en de opdrachtgever/klant of leidinggevende.

Je bent als technicus de schakel tussen de werkvoorbereiding en de opdrachtgever of leidinggevende. Afhankelijk van de opdracht werk je soms direct bij de klant of in een werkplaats. Dit betekent dat je te maken krijgt met verschillende omstandigheden, van grote productieruimtes tot compacte werkplaatsen, en met allerlei soorten industriële systemen.

Je werkzaamheden omvatten vaak een mix van elektrotechniek, mechanica, besturingstechniek en communicatie. Het begrip "mechatronica" betekent dat je aan alle aspecten van installaties en systemen werkt. "Instrumentatie" verwijst naar het werken met elektro-, meet- en regeltechnische onderdelen van installaties en systemen.

Als technicus service en onderhoud zorg je ervoor dat alles soepel blijft draaien en problemen snel worden opgelost. Dit kan variëren van het vervangen van onderdelen tot het uitvoeren van complexe reparaties. Je bent dus een belangrijke schakel in het waarborgen van de continuïteit van industriële processen.

Interview

opleiidng BBL elektrotechniek en instrumentatie industrie

Lees hier het interview

Beroepseisen
Wat moet je kunnen?

Als technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie ben je als een soort superheld voor machines en installaties. Maar wat moet je eigenlijk kunnen om deze rol te vervullen?

Laten we het eens bekijken:

  1. Verantwoordelijkheidsgevoel: Dit betekent dat je begrijpt dat jouw werk belangrijk is en dat je ervoor zorgt dat alles veilig en goed functioneert. Stel je voor dat je verantwoordelijk bent voor het onderhoud van een grote machine die auto-onderdelen maakt. Als er iets misgaat, kan dat grote problemen veroorzaken. Daarom is het essentieel dat je je werk serieus neemt en altijd je best doet om kwalitatief goed werk af te leveren.

  2. Klantvriendelijkheid: Als technicus ben je niet alleen bezig met machines, maar ook met mensen. Je moet vriendelijk en beleefd zijn tegen klanten en collega's, zelfs als ze gestrest zijn omdat er iets mis is met hun apparatuur.

  3. Technisch inzicht: Je moet begrijpen hoe machines en elektrische systemen werken. Dit betekent dat je moet kunnen nadenken over hoe verschillende onderdelen samenwerken en hoe je problemen kunt oplossen als er iets misgaat. Stel je voor dat je een storing moet oplossen in een fabriek waar productielijnen stil liggen. Je moet snel kunnen analyseren wat er aan de hand is en hoe je het kunt repareren.

  4. Veiligheid: Veiligheid staat altijd voorop. Je moet ervoor zorgen dat je werk geen gevaar oplevert voor jou of anderen. Dit betekent dat je de juiste veiligheidsprocedures moet volgen en altijd alert moet zijn op mogelijke gevaren. 

Kortom, als technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie ben je een belangrijke schakel in het veilig houden en goed laten functioneren van machines en installaties. Met jouw verantwoordelijkheidsgevoel, klantvriendelijkheid, technisch inzicht en focus op veiligheid zorg je ervoor dat alles op rolletjes loopt en problemen snel worden opgelost.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 2 of 3

VMBO KBL, VMBO TL, HAVO

  • Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie - MBO niveau 3
  • Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie - MBO niveau 4

VMBO BBL, VMBO KBL

  • Monteur service en onderhoud installaties en systemen - MBO niveau 2
  • Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie - MBO niveau 3

Kosten
Wat gaat het je kosten?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex
  • Je krijgt extra begeleiding & extra cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Goflex heeft leerwerkplekken door het hele land. Tijdens de MBO opleiding bij Goflex, ben je ingeschreven bij een ROC bij jou in de buurt. Daar volg je één hele dag of twee avonden per week het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

 

Aanmelden