Opleiding service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie (meet- en regeltechniek)

 

Niveau MBO
Leerweg Leren en werken BBL
Dossier Installaties en systemen - service en onderhoudstechniek

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Naast de beroepspraktijkvorming bij Goflex volg je les op het ROC om te werken aan de theorie van het vak. Je krijgt onderwerpen zoals algemene elektriciteitsleer, besturingstechniek, meet- en regeltechniek, aandrijftechniek, inspectie en vak theorie.

Naast de beroeps gerelateerde vakken krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?

De technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie werkt bij productie-, installatie- en servicebedrijven, die zich richten op onderhoud, storingsanalyse en modificatie van (het mechatronische, elektrische en/of meet- en regeltechnische deel van) industriële apparatuur, installaties en systemen. Voorbeelden zijn productiemachines, procesinstallaties, liftinstallaties en railvoertuigen. Je bent de spil tussen werkvoorbereiding en de opdrachtgever/klant of leidinggevende.

Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden en omvang, gewicht, complexiteit van de apparatuur e.d., werk jij bij de opdrachtgever/klant of in een servicewerkplaats. Je hebt te maken met gevarieerde omstandigheden, ruimtes van uiteenlopende aard en omvang en alle typen industriële systemen van zowel kleine als grote omvang. Installaties en systemen kennen doorgaans een combinatie van elektrotechnische, mechanische, besturingstechnische en communicatieve functies. Met de context "mechatronica" wordt bedoeld dat de je aan alle functies van installaties en systemen werkt. Met de context "instrumentatie" wordt bedoeld dat je aan elektro-, meet- en regeltechnische (delen van) installaties en systemen werkt.

Interview

opleiidng BBL elektrotechniek en instrumentatie industrie

Lees hier het interview

Beroepseisen
Wat moet je kunnen?

De technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie beschikt over verantwoordelijkheidsgevoel, is zelfverzekerd, betrouwbaar, neemt initiatieven en heeft autoriteit. Jij werkt uit jezelf volgens de regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu en hebt een zeer groot besef van veiligheid. Jij wil kwalitatief goed werk afleveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de opdrachtgever/klant en laat nooit een onveilige situatie achter. Je beschikt over analytische vermogens en technisch inzicht en handelt adequaat bij opdrachten die onvolledig zijn of uitgaan van onjuiste veronderstellingen.

Jij stelt je klantvriendelijk en representatief op. Jij vormt door jouw gedrag, uiterlijk en de uitvoering van het werk het visitekaartje van het bedrijf en lost conflictsituaties op waarbij je zowel het belang van de opdrachtgever/klant als van jouw bedrijf in het oog houdt. Je beseft dat jouw werk overlast voor de opdrachtgever/klant kan opleveren en houdt daar zoveel mogelijk rekening mee. Je bent leergierig, houdt regelmatig vakliteratuur bij en deelt vanzelfsprekend “nieuwe” ervaringen en opgedane kennis over (technologische) ontwikkelingen die nuttig of belangrijk zijn met collega’s.

Resultaat: de onderhoudsbeurt aan (complexe) elektrische, mechatronische of meet- en regeltechnische (delen van) apparatuur, installaties en systemen is uitgevoerd. (Ingewikkelde) storingen zijn opgespoord en verholpen en eventuele reparaties en modificaties zijn uitgevoerd. De installatie is betrouwbaar werkend en veilig achtergelaten.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 2 of 3

VMBO KBL, VMBO TL, HAVO

  • Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie - MBO niveau 3
  • Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie - MBO niveau 4

VMBO BBL, VMBO KBL

  • Monteur service en onderhoud installaties en systemen - MBO niveau 2
  • Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie - MBO niveau 3

Kosten
Wat gaat het je kosten?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex
  • Je krijgt extra begeleiding & extra cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Goflex heeft leerwerkplekken door het hele land. Tijdens de MBO opleiding bij Goflex, ben je ingeschreven bij een ROC bij jou in de buurt. Daar volg je één hele dag of twee avonden per week het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

 

Aanmelden