Opleiding elektrotechnische industriële installaties en systemen

 

Niveau MBO
Leerweg Leren en werken BBL
Dossier Installaties en systemen - elektrotechnische systemen en installaties

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Naast de beroepspraktijkvorming bij Goflex volg je les op het ROC om te werken aan de theorie van het vak. Je krijgt onderwerpen zoals algemene elektriciteitsleer, besturingstechniek, meet- en regeltechniek, aandrijftechniek, inspectie en vak theorie.

Naast de beroepsgerelateerde vakken krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?

 


Als technicus elektrotechnisch industriële installaties en systemen speel je een belangrijke rol in het reilen en zeilen van industriële omgevingen. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Stel je voor dat je verantwoordelijk bent voor het installeren en onderhouden van zonnepanelen op het dak van een groot magazijn. Dit betekent dat je niet de hele dag achter een bureau zit, maar juist op locatie aan de slag gaat. Misschien moet je zelfs een windmolen repareren die midden in een veld staat. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat alles goed werkt en veilig is, zodat de fabriek of het magazijn kan blijven draaien.

Je bent een echte expert op het gebied van elektrotechniek en elektronica. Denk aan het samenstellen en afstellen van complexe machines, zoals industriële robots of geautomatiseerde productielijnen. Met jouw brede kennis van zaken kun je ook monteurs begeleiden en samenwerken met collega's uit andere vakgebieden, zoals ict en werktuigbouwkunde.

In je werk kom je regelmatig verschillende installaties en systemen tegen. Soms zijn het standaardklussen, maar vaak genoeg moet je ook je technische inzicht gebruiken om problemen op te lossen die je nog nooit eerder hebt gezien. Het is een uitdagende baan waarbij je altijd op de hoogte moet blijven van de laatste ontwikkelingen in de technologie.

Kortom, als technicus elektrotechnisch industriële installaties en systemen ben jij de persoon die ervoor zorgt dat alles blijft draaien in de industriële wereld. Met jouw kennis en ervaring ben je een onmisbare schakel in het geheel.

Interview:Wesley mbo elektrotechniek leerwerkplek

LEEs HIER HET INTERVIEW


Beroepseisen

Wat moet je kunnen?

Als technicus in de industriële installatietechniek moet je een goed gevoel hebben voor de balans tussen wat de klant wil en wat technisch haalbaar is. Soms willen klanten dingen die simpelweg niet mogelijk zijn binnen de technische mogelijkheden van installaties en systemen. Het is aan jou om een realistische inschatting te maken van wat er wel en niet kan op basis van je kennis van het systeem. Bovendien is heldere communicatie met de klant essentieel. Als bepaalde wensen niet gerealiseerd kunnen worden, moet je dit duidelijk kunnen uitleggen aan de opdrachtgever.

Je werkt vaak zelfstandig, maar altijd onder toezicht van een leidinggevende of project-/bedrijfsleider. Het is belangrijk dat je flexibel bent en kunt inspelen op veranderende situaties. Je draagt niet alleen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van je eigen werk, maar ook voor het werk van de monteurs die je mogelijk begeleidt. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving in de industriële omgeving waarin je werkt. Als je ergens tegenaan loopt of twijfels hebt, kun je altijd terugvallen op specialisten of je leidinggevende voor advies en ondersteuning.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 2 of 3

VMBO KBL, VMBO TL, HAVO

  • Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen - MBO niveau 3
  • Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen - MBO niveau 4

VMBO BBL, VMBO KBL

  • Monteur elektrotechnische installaties - MBO niveau 2
  • Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen - MBO niveau 3

Kosten
Wat gaat het je kosten?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld!
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex!
  • Je krijgt gratis extra begeleiding & cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen!

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Goflex heeft leerwerkplekken door het hele land. Tijdens de MBO opleiding bij Goflex, ben je ingeschreven bij een ROC bij jou in de buurt. Daar volg je één hele dag of twee avonden per week het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

 

Aanmelden