Opleiding elektrotechnische industriële installaties en systemen

 

Niveau MBO
Leerweg Leren en werken BBL
Dossier Installaties en systemen - elektrotechnische systemen en installaties

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Naast de beroepspraktijkvorming bij Goflex volg je les op het ROC om te werken aan de theorie van het vak. Je krijgt onderwerpen zoals algemene elektriciteitsleer, besturingstechniek, meet- en regeltechniek, aandrijftechniek, inspectie en vak theorie.

Naast de beroepsgerelateerde vakken krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?

De technicus elektrotechnisch industriële installaties en systemen is stressbestendig. Je werkt in een wisselende en wel herkenbare industriële omgeving. Bij het installeren en onderhouden van installaties werk je op locatie. Je bent de expert op het gebied van elektrotechnische industriële producten en systemen. Bijvoorbeeld als het gaat om zonnepanelen, warmte winning, windmolens en industriële automatisering. Je stelt eenvoudige en complexe eindproducten samen. Vervolgens regel je die in en stel je ze af. Vanwege je brede kennis, heb je een goed inzicht in het productieproces. Je begeleidt de monteurs en je werkt samen met collega's uit andere disciplines. Je werk speelt zich voornamelijk af binnen de elektrotechniek en elektronica. Daarnaast kun je in aanraking komen met ict, domotica en werktuigbouwkunde.

Je hebt in je werk te maken met veel verschillende installaties en systemen. Bij het uitvoeren van onderhoud en lokaliseren en analyseren van storingen pas je deels standaardwerk toe. Daarnaast moet je op basis van je technisch inzicht en eigen inzicht werken zonder dat je daarbij veiligheidsrisico's loopt. Je maakt gebruik van brede kennis van elektrotechnische industriële installaties en systemen. Het werk is complex omdat technologische ontwikkelingen snel gaan en je voortdurend te maken krijgt met nieuwe onbekende installaties, systemen en onderdelen en onverwachte situaties. Het werk vereist systeemkennis, een goed inzicht in de werking van de diverse onderdelen van de installatie en overzicht over de werking van de gehele installatie.

Interview:Wesley mbo elektrotechniek leerwerkplek

LEEs HIER HET INTERVIEW


Beroepseisen

Wat moet je kunnen?

Je hebt te maken met afstemming tussen wensen van de opdrachtgever en technische mogelijkheden van installaties: gebruikerswensen kunnen niet overeenkomen met de technische mogelijkheden van installaties en systemen. Je moet een goede inschatting kunnen maken van de realisatie van de gebruikerswensen op grond van systeem kennis. Ook moet je met de opdrachtgever helder kunnen communiceren als gebruikerswensen niet gerealiseerd kunnen worden. Afbreukrisico’s zijn er verder in het verkeerd interpreteren van tekeningen en schema’s, onnauwkeurig en onzorgvuldig werken en miscommunicatie met opdrachtgevers en collega’s.

Je werkt zelfstandig onder leiding van een leidinggevende of een project-/bedrijfsleider. Je speelt (binnen grenzen) in op wisselende/onverwachte omstandigheden. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk en van het werk van de (eerste) monteurs die je begeleidt. Ook draag je verantwoordelijkheid voor de veiligheid op de werkplek in de industriële omgeving. Je kunt bij de uitvoering van je werkzaamheden altijd terugvallen op specialisten of leidinggevende.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 2 of 3

VMBO KBL, VMBO TL, HAVO

  • Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen - MBO niveau 3
  • Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen - MBO niveau 4

VMBO BBL, VMBO KBL

  • Monteur elektrotechnische installaties - MBO niveau 2
  • Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen - MBO niveau 3

Kosten
Wat gaat het je kosten?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld!
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex!
  • Je krijgt gratis extra begeleiding & cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen!

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Goflex heeft leerwerkplekken door het hele land. Tijdens de MBO opleiding bij Goflex, ben je ingeschreven bij een ROC bij jou in de buurt. Daar volg je één hele dag of twee avonden per week het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

 

Aanmelden