Opleidingen MBO BBL procestechniek / maintenance | opleiding operator
 

Opleidingen MBO BBL procestechniek / maintenance | opleiding operator

Opleidingen procestechniek / maintenance / operator a, b, c

Wat is procestechniek?
Bijna alles om ons heen wordt gemaakt in de procestechniek.
Tandpasta, kaas, benzine, papier, frisdrank en zelfs automatten, bumpers en kunststof tuinmeubilair worden hier allemaal gemaakt.

De productie van deze producten gebeurt in grote, moderne, geautomatiseerde fabrieken waar grondstoffen verwerkt worden tot een halffabricaat of eindproduct (bijvoorbeeld frisdrank in fles). De fabriek wordt bestuurd vanuit de proces controlroom door de procesoperator. De mechanisch operator werkt bij het productieproces op de vloer en bedient machines, lopende banden etc. De maintenance technicus is onderdeel van de technische dienst en is verantwoordelijk voor service en onderhoud en lost grote storingen op, of nog beter, hij voorkomt ze.

Praktijkvoorbeeld
De procesoperator belt met de maintenance technicus vanwege een storing bij het afvulstation. De maintenance technicus gaat op zoek naar de oorzaak van de storing (elektrisch en/of mechanisch) en vindt een kapotte sensor. Hij vervangt de sensor en regelt hem opnieuw in zodat de procesoperator de productie weer kan opstarten.

Waar ga je werken en leren?
Je kunt in verschillende typen industrie werken, denk bijvoorbeeld aan de verpakkings- of auto industrie. Dit zijn industrieën waar veel kunststof gebruikt wordt. Dit wordt  vervaardigt met de productielijnen, machines en randapparatuur, die weer  onderhouden worden door maintenancetechnici.

Goflex is een SBB erkend leerbedrijf procestechniek en leerbedrijf maintenance

MAINTENANCE TECHNICIAN

Elektrotechnische systemen MBO niveau 2, 3, 4
Mechatronica systemen MBO niveau 2, 3, 4
Service en onderhoud werktuigbouw MBO niveau 2, 3, 4
Service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie MBO niveau 2, 3, 4

MACHINES EN SYSTEMEN
INDUSTRIËLE PROCESSEN

Mechanisch operator A MBO niveau 2
Mechanisch operator B MBO niveau 3
Operator C MBO niveau 4

MACHINES EN SYSTEMEN
INDUSTRIËLE PROCESSEN

Procesoperator A MBO niveau 2
Procesoperator B MBO niveau 3
Operator C MBO niveau 4

Typische opleidingen en cursussen in de procesindustrie zijn: Vapro a, Vapro b, Vapro c, operator a, operator b en operator c