Opleidingen procestechniek / maintenance

Bij Goflex ga je leren en werken tegelijk. Theorie op het ROC, techniek bij Goflex. Je gaat een gratis MBO opleiding doen in een technische richting. Daarbij bieden wij je extra training aan in ons eigen trainingscentrum. Je gaat je ontwikkelen tot eerste monteur, technicus of specialist in een technische richting van jouw keuze. Je gaat 4 of 5 dagen werken en 1 dag of 2 avonden naar school. Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, en voor de schooluren die binnen je werkrooster vallen!

Theorie op het roc, praktijk bij goflex

Goflex is een opleidingsbedrijf in de techniek, voor jongeren die vooruit willen en in hun toekomst willen investeren.

~ Een betaalde (leer)baan in de techniek
~ Gratis MBO opleiding op een ROC in de buurt
~ Extra verdieping en verbreding met Goflex Programma
~ Werken en leren aan interessante projecten bij bekende bedrijven

 

Wat is procestechniek?
Bijna alles om ons heen wordt gemaakt in de procestechniek.
Tandpasta, kaas, benzine, papier, frisdrank en zelfs automatten, bumpers en kunststof tuinmeubilair worden hier allemaal gemaakt.

De productie van deze producten gebeurt in grote, moderne, geautomatiseerde fabrieken waar grondstoffen verwerkt worden tot een halffabricaat of eindproduct (bijvoorbeeld frisdrank in fles). De fabriek wordt bestuurd vanuit de proces controlroom door de procesoperator. De mechanisch operator werkt bij het productieproces op de vloer en bedient machines, lopende banden etc. De maintenance operator/ maintenance technician maakt onderdeel uit van de technische dienst en is verantwoordelijk voor service en onderhoud en lost grote storingen op, of nog beter, hij voorkomt ze.

alt

Praktijkvoorbeeld
De procesoperator belt met de maintenance operator/ maintenance technician vanwege een storing bij het afvulstation. De maintenance technicus gaat op zoek naar de oorzaak van de storing (elektrisch en/of mechanisch) en vindt een kapotte sensor. Hij vervangt de sensor en regelt hem opnieuw in zodat de procesoperator de productie weer kan opstarten.

Waar ga je werken en leren?
Je kunt in verschillende typen industrie werken, denk bijvoorbeeld aan de verpakkings- of auto industrie. Dit zijn industrieën waar veel kunststof gebruikt wordt. Dit wordt  vervaardigt met de productielijnen, machines en randapparatuur, die weer  onderhouden worden door maintenancetechnici. Installeren en aanpassen van deze productielijnen, lopende banden en apparaten wordt gedaan door de mechatronica deskundigen.

Wanneer je voor jezelf een functie ziet als Operator, zijn er twee richtingen.

Richting procesoperator en mechanisch operator:
Je staat als procesoperator zelf vooral aan de knoppen, of achter een scherm, om een machine of een compleet proces te bewaken en te bedienen. De Algemeen Operationeel Technicus is de persoon die dit allemaal coördineert.

Richting onderhoud/ technische dienst:
Je kunt ook als maintenance operator/ maintenance technician aan de slag, waarbij je verantwoordelijk bent voor het onderhoud van de installaties, en veel belangrijker, het draaiend houden van een proces of fabriek. Ook installeren van mechatronische systemen als technicus mechatronica systemen valt hieronder.

De Maintenance Operator is veel meer technisch geschoold, en dat is waar onze specialiteit ligt. Hierbij kun je je specialiseren en kiezen voor een vakgebied.

Werktuigbouwkundige Maintenance Operator/ Technician

Mechanische service, machine- en apparatenbouw, hydrauliek, pneumatiek en transportbanden.

Service en onderhoud werktuigbouw MBO niveau 3,4

Elektrotechnische Maintenance Operator/ Technician

Elektrotechnische service aan machines, motoren, bekabeling en procesautomatisering.

Service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie (meet- en regeltechniek) MBO niveau 3,4

Mechatronica

Als je niet echt wil kiezen tussen Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde, dan is Mechatronica een mooie opleidingsrichting, je krijgt hierbij te maken met beide vakgebieden.

Eerste monteur mechatronica MBO niveau 3
Technicus mechatronica systemen MBO niveau 4

AOT

Ook de opleiding tot Algemeen Operationeel Technicus op MBO niveau 4 is een optie om naartoe te werken. Als allround operationeel technicus zorg je ervoor dat alles gesmeerd verloopt in jouw deel van de fabriek. Jij bent daarbij de sturende kracht: je legt uit wie wat moet doen en houdt in de gaten of alles volgens de veiligheidsvoorschriften gebeurt.

Allround Technicus/ Allround Operationeel Technicus - AOT MBO niveau 4

Procesoperator b in 14 maanden (omscholen)

Als BBL-leerling Procesoperator B bij Shell en Goflex krijg je extra training in het trainingscentrum van Goflex. Hier leer je specifieke vakgerelateerde vaardigheden te ontwikkelen en te verfijnen. Het biedt een waardevolle aanvulling op je praktijkervaring op de werkvloer bij Shell, waardoor je nog beter bent voorbereid op je toekomstige rol als Procesoperator B.

Procesoperator b MBO niveau 3

 

Goflex is een SBB erkend leerbedrijf maintenance

MAINTENANCE TECHNICIAN

Elektrotechnische systemen MBO niveau 2, 3, 4
Mechatronica systemen MBO niveau 2, 3, 4
Service en onderhoud werktuigbouw MBO niveau 2, 3, 4
Service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie MBO niveau 2, 3, 4