Opleiding procesoperator/ operator b

 

Niveau MBO 3
Leerweg Leren en werken BBL
Dossier Machines en systemen - industriële processen
Locatie Rotterdam/ Pernis/ Moerdijk/ Schiedam

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Naast de beroepspraktijkvorming bij Goflex volg je les op het ROC om te werken aan de theorie van het vak. Je krijgt onderwerpen zoals begeleiden, bewaken en controleren van een gecompliceerd productieproces, hightech apparatuur en computers, processen bewaken, leidinggeven aan operators, planning van inkopen, adviseren, laboratoriumwerk, milieutechnische zaken en vak theorie.

Naast de beroeps gerelateerde vakken krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?

 

Je gaat leren en werken bij industriële bedrijven in de: petrochemie, oil & gas, food & feed, pharma, papierindustrie, fijnchemie, energie, verpakkingsindustrie, apparatenbouw, etc.

Als procesoperator heb je verschillende taken. Zo controleer je de voortgang van het productieproces in de fabriek en je grijpt in als dat nodig is. Dat doe je bijvoorbeeld door de productielijn stil te leggen of door – heel slim – het proces om te leiden. Natuurlijk voer je technische controles op de installaties zelf uit en signaleer je eventuele afwijkingen. Klein onderhoud voer je vaak zelf uit, het grotere werk en storingen vorden vaak door de Maintenance technician of onderhouds-/ technische dienst gedaan. Soms moet de fabriek of een deel daarvan worden opgestart of gestopt (ook wel: 'shutdown' genoemd). Hoe dit in z’n werk gaat, staat nauwkeurig beschreven in procedures en handboeken. Jij voert deze uit volgens de richtlijnen en controleert of alle systemen op de voorgeschreven manier reageren. Een beetje ervaren procesoperator kent op een gegeven moment zijn werkgebied beter dan de ingenieurs die de veelal computergestuurde machines ontwikkeld en geplaatst hebben.

Het is meer regel dan uitzondering dat procesoperators verbeteringen in de routing van het proces weten aan te brengen. Je volgt dus niet alleen procedures en werkschema’s op, ook ontwikkel je voldoende inzicht en lef misschien ook wel om met verbetervoorstellen te komen.

Beroepseisen
Wat moet je kunnen?

We hebben gezien dat je als procesoperator in verschillende industrieën terecht kan. Wat alle procesoperators met elkaar gemeen hebben, is dat ze “achter de knoppen zitten”. Je beheerst en controleert het proces. Inzicht en interesse in techniek en chemie zijn eigenlijk meer een must dan een pré, en daarnaast vind je vanzelfsprekend veiligheid erg belangrijk.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

VMBO KBL, VMBO T, HAVO overgangsbewijs 3-4, HAVO

Je moet in ieder geval een een voldoende voor wiskunde hebben, dat gebruik je veel in dit vakgebied.

  • Procesoperator B - MBO niveau 3

In het bedrijfsleven hoor je ook vaak van Vapro b, dat is vergelijkbaar met procesoperator b

Kosten
Wat gaat het je kosten?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld!
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, en voor de schooluren die binnen je werkrooster vallen!
  • Je krijgt de reiskosten van en naar school vergoed!
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex!
  • Je krijgt gratis extra begeleiding & cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen!

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Deze specifieke vakrichting heeft geen landelijke dekking bij Goflex. We hebben operator b leerwerkplekken in regio Rotterdam/ Pernis/ Moerdijk bij Shell. De trainingslocatie is in Schiedam en Moerdijk.

OPERATORKLAS locaties2

 

Tijdens de MBO opleiding tot Operator-b bij Goflex, ben je ingeschreven bij mbo instituut Technicom. Zij verzorgen -1 dag in de week- op de Shell-locatie in Moerdijk, het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

Je start 4 weken met de Bootcamp bij Goflex in Schiedam. Hier krijg je 3 dagen praktijk, 2 theorie. 

Daarna ga je de beroepspraktijk in bij Shell in Moerdijk of Pernis. Na 1 jaar in de BBL haal je al je mbo diploma operator B! Hierna ga je aan de slag bij Shell.

Start procestechniek operator bootcamp okt 2023

Meld je nu aan!

 

Ploegendiensten

Je komt in 5 ploegendienst, waarbij je afwisselend ochtend- middag- en avonddiensten draait. Hier hoort ook een mooie salaristoeslag van 30% bij!

Procesoperators werken meestal in ploegendiensten. Veel productieprocessen draaien namelijk altijd (volcontinu). Dat betekent 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 52 weken per jaar.
Energiecentrales bijvoorbeeld moeten altijd produceren – elektriciteit is moeilijk op te slaan, maar wordt wel altijd gebruikt. Ook in de (petro)chemische sector is het vaak van levensbelang dat het proces door blijft gaan. Bij een ongecontroleerde shutdown worden medicijnen of plastics bijvoorbeeld hard op plekken waar je dat helemaal niet wil.
Stopt een proces ongecontroleerd dan zijn in de meeste gevallen de economische en veiligheidsrisico’s erg groot. Stel maar gerust dat het de procesoperators zijn die Nederland draaiende houden. In ploegen dus.
Iedere ploeg werkt maximaal acht uur, dat is bij wet zo geregeld. Je hebt dus voor één etmaal, 24 uur, drie ploegen nodig: een dag-, een avond- en een nachtploeg. Dan heb je nog een ploeg achter de hand: de vierde of “uitslaapploeg”. Deze dienst komt meestal na de nachtdienst en je bent dan niet op de plant (of fabrieksterrein) aanwezig.
Soms staan de mensen uit deze dienst standby om bij te springen. Ploeg 5 heeft echt vrij. En zo draait dat jaar in, jaar uit.
Veel mensen zien het werken in ploegendienst als een nadeel. Heel veel andere mensen zweren erbij: je bent vrij op dagen dat de rest van Nederland zit te zweten en de beloning is aanzienlijk hoger dan vergelijkbare functies die alleen van 9 tot 5 worden uitgevoerd. 

Aanmelden