Opleiding maintenance technician

Leerweg Beroeps Begeleidende Leerweg | BBL
Niveau MBO niveau 2-3 of 3-4
Duur +/- 2 jaar per niveau
Leslocaties ROC bij jou in de buurt

Beroep
Waar werk je en wat doe je?

Maintenance = onderhoud
Maar met deze opleiding word je geen gewone onderhoudsmonteur of servicetechnicus. Je komt, als je voor de richting maintenance kiest, terecht bij grote industriële bedrijven in de procestechniek.

De (mechatronica) maintenance technician voert onderhoudswerkzaamheden uit in de fabriek. Deze kunnen vooraf gepland zijn of direct uitgevoerd worden bij geval van storing. De maintenance technician werkt hierbij nauw samen met de mechanisch operator en procesoperator. Zij overleggen wat het probleem is en bespreken de beste oplossing zodat de operator de installatie weer snel en goed kan besturen. Belangrijk is dat je de storing analyseert en zo oplost dat deze in de toekomst niet meer voorkomt.

Je werkt door de gehele fabriek, daar waar de machines staan. Je hebt niet echt een vaste plek. De ene dag werk je bijvoorbeeld aan de machine die suiker aan limonade toevoegt en de volgende dag aan de flessenvulmachine. Natuurlijk wil je je werk veilig doen. Daarom houd je je aan veiligheidsregels. Zo draag je meestal beschermende kleding, zoals een helm of schoenen met stalen neuzen, en ga je voorzichtig met de machines en gereedschappen om.

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Je gaat leren en werken tegelijk. Vier dagen per week ga je werken bij een van onze opdrachtgevers, één dag ga je naar het ROC. Later gaat dit naar vijf dagen werken en twee avonden naar school.

Tijdens de opleiding bij Goflex en op het ROC ontwikkel je brede kennis op gebied van elektrotechniek en werktuigbouw. Je kunt je specialiseren tot elektro- of mechanisch monteur.

Werktuigbouwkundige Maintenance Operator/ Technician

Mechanische service, machine- en apparatenbouw, hydrauliek, pneumatiek en transportbanden.

Service en onderhoud werktuigbouw MBO niveau 3,4

Elektrotechnische Maintenance Operator/ Technician

Elektrotechnische service aan machines, motoren, bekabeling en procesautomatisering.

Service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie (meet- en regeltechniek) MBO niveau 3,4

Mechatronica

Als je niet echt wil kiezen tussen Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde, dan is de Mechatronica misschien wel wat voor jou. Of de opleiding Allround Technicus of Allround Operationeel Technicus - AOT.

Beroepseisen
Wat moet je kunnen?

Je werkt vaak in een technisch onderhoudsteam, een grote technische dienst zou je ook kunnen zeggen. Tijdens grote onderhoudsrondes, stops en shut-downs werk je onder tijdsdruk, bovendien moet je dan netjes en geconcentreerd werken.

Ook kun je opgeroepen worden voor storingen aan lijnen en machines waar de mechanisch operator  of procesoperator zelf niet uit komt.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding start je de BBL opleiding maintenance technician op MBO niveau 2 of 3. Om hiervoor te worden toegelaten moet je in ieder geval een VMBO diploma of overgangsbewijs HAVO 3/4 hebben.

Kosten
Wat gaat het je kosten?

Je start de opleiding bij Goflex direct in de BBL, dat houd in dat je direct een leerwerkovereenkomst krijgt en geld gaat verdienen.

Boeken, lesgeld en trainingen neemt Goflex allemaal voor haar rekening. Bovendien krijg je een tegemoetkoming in de reiskosten en schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 uur investeer je in jezelf).

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Maintenance locatiesJe gaat leren en werken bij industriële bedrijven in de: petrochemie, oil & gas, food & feed, pharma, papierindustrie, fijnchemie, energie, verpakkingsindustrie, apparatenbouw, etc.

 

Direct aanmelden