Opleiding mechatronica systemen

 

Niveau MBO
Leerweg Leren en werken BBL
Dossier Machines en systemen - mechatronische systemen

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Naast de beroepspraktijkvorming bij Goflex volg je les op het ROC om te werken aan de theorie van het vak. Je krijgt onderwerpen zoals montage en onderhoud, elektrotechniek, elektronica, hydrauliek, pneumatiek, besturingstechniek, meet- en regeltechniek, planning en organisatie en vak theorie.

Naast de beroeps gerelateerde vakken krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?

Als technicus mechatronica systemen kun je werken bij zowel grote als kleine metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Je bent meestal in de werkplaats, maar soms moet je ook op locatie werken. Je bezoekt bijvoorbeeld klanten om daar revisie- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. De technicus bouwt binnen een team zelfstandig complete machines en (lift)installaties op een frame of raamwerk. Dit zijn complexe machines met veel verschillende componenten. Je bent eindverantwoordelijk voor de meeste delen van de productie. Als technicus ontvang je opdrachten van je leidinggevende. Aan de hand daarvan bereid je jouw werkzaamheden voor.

Beroepseisen
Wat moet je kunnen?

Deze opleiding past bij jou als je voorzichtig, nauwkeurig en zorgvuldig bent. Daarnaast heb jij inzicht in processen en ben je je bewust van de kosten en de kwaliteit. Ook ben je klantgerichtheid en ben je voorbereid op mogelijke knelpunten in de planning en het ontwerp. Met jouw goede communicatieve en sociale vaardigheden ben je adequaat als er onvolkomenheden of onjuiste veronderstellingen van een werkopdracht zijn.

Je kunt zowel uitvoeren als begeleiden. In een klein team of koppel bouw je graag zelfstandig aan complete machines en/of installaties. Jij kunt verantwoording nemen voor je werk waarbij je op locatie toezicht houdt op (eerste) monteurs. Je hebt de eindverantwoordelijkheid. Bij de uitvoering van je werkzaamheden kun je altijd terugvallen op een vakvolwassen collega of leidinggevende. Op hem rust de verantwoordelijkheid het werk te laten stoppen of de machine niet vrij te geven bij geconstateerde gebreken. Zowel binnen het eigen bedrijf als op locatie bij de klant kun jij (minder ervaren) collega’s begeleiden.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 2 of 3

VMBO KBL, VMBO TL, HAVO

  • Eerste monteur mechatronica - MBO niveau 3
  • Technicus mechatronica systemen - MBO niveau 4

VMBO BBL, VMBO KBL

  • Monteur mechatronica - MBO niveau 2
  • Eerste monteur mechatronica - MBO niveau 3

Kosten
Wat gaat het je kosten?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld!
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex!
  • Je krijgt gratis extra begeleiding & cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen!

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Goflex heeft leerwerkplekken door het hele land. Tijdens de MBO opleiding bij Goflex, ben je ingeschreven bij een ROC bij jou in de buurt. Daar volg je één hele dag of twee avonden per week het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

 

Aanmelden