Opleiding koude- en klimaatsystemen w-installeren

 

Niveau MBO
Leerweg Leren en werken BBL
Dossier Installaties en systemen - koude- en klimaatsystemen

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Naast de beroepspraktijkvorming bij Goflex volg je les op het ROC om te werken aan de theorie van het vak. Je krijgt onderwerpen zoals voorbereiden isolatie-/installatiewerkzaamheden, demonteren van componenten, kabels/leidingen of isolatiemateriaal en afwerkmateriaal, bepalen positie van componenten en route van kabels/leidingen, aanleggen kabels/leidingen, plaatsen en monteren van componenten/ isolatiematerialen, instellen van componenten en installatie, begeleiden installatiewerkzaamheden en vak theorie.

Naast de beroeps gerelateerde vakken krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?

Je bent verantwoordelijk voor het installeren en in bedrijf stellen van alle soorten koudesystemen zoals koel, vries en aircosystemen. Bij het installeren, monteer je de onderdelen en sluit je deze aan met leidingen en kabels. Daarna controleer je natuurlijk of alles goed werkt. Je vult het koudesysteem met het middel dat zorgt voor de koeling (koudemiddel) en je zorgt ervoor dat deze in gebruik kan worden genomen. Tijdens de klus begeleidt je een monteur koudetechniek. Je helpt hem op weg, toont begrip en bent geduldig. Eventuele problemen in je werk los je zoveel mogelijk zelfstandig op. Je kunt goed samenwerken, bent klantbewust en zelfverzekerd en je hebt aandacht voor kwaliteit. Je kunt verder leren tot technicus maintenance koudetechniek of werkvoorbereider installatie.

Je werkt met airco’s, koel- en vrieskasten en met koudesystemen. Jij zorgt ervoor dat voedsel vers blijft en het klimaat in gebouwen aangenaam. In veel gebouwen kom je veel verschillende technische installaties tegen. Je kunt bijvoorbeeld komen te werken in woningen, kantoren, ziekenhuizen, schoolgebouwen, hotels en restaurants. In al die gebouwen vind je zowel elektrotechnische als werktuigkundige en koudetechnische installaties. Als monteur kom je overal waar airco- of koudesystemen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten, slagerijen en slachthuizen, bakkerijen, cafés, en veilinggebouwen. Je kunt zelfs terechtkomen bij raffinaderijen en op boorplatforms.

Beroepseisen
Wat moet je kunnen?

Je hebt natuurlijk aanleg voor techniek. Je doet graag dingen samen met anderen, maar vindt het ook leuk om alleen op pad te zijn. Je kunt heel nauwkeurig werken en je bent alert op fouten. Ook ben je dienstverlenend en klantgericht. Je kunt dus ook goed met andere mensen omgaan. Bovendien heb je aandacht voor veiligheid en milieu. Ook is het belangrijk dat je graag met je handen bezig bent. Je moet snel en tegelijk zorgvuldig kunnen werken en je gemakkelijk aanpassen aan verschillende situaties. Je durft initiatief te nemen en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je zet je graag in voor de ander en hecht veel waarde aan het nakomen van afspraken. Als je kiest voor koudetechnische installaties is het bovendien belangrijk dat je ook onder druk goed kunt werken. En natuurlijk is het belangrijk dat je aandacht hebt voor voedselveiligheid.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 2 of 3

VMBO KBL, VMBO TL, HAVO

  • Eerste monteur koude- en klimaatsystemen - MBO niveau 3
  • Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen - MBO niveau 4

VMBO BBL, VMBO KBL

  • Monteur koude- en klimaatsystemen - MBO niveau 2
  • Eerste monteur koude- en klimaatsystemen - MBO niveau 3

Kosten
Wat gaat het je kosten?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld!
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex!
  • Je krijgt gratis extra begeleiding & cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen!

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Goflex heeft leerwerkplekken door het hele land. Tijdens de MBO opleiding bij Goflex, ben je ingeschreven bij een ROC bij jou in de buurt. Daar volg je één hele dag of twee avonden per week het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

 

Aanmelden