Opleiding Allround medewerker productietechniek allround lasser/ lassen

 

Niveau MBO
Leerweg Leren en werken BBL
Dossier Bewerkingstechnieken - metaalbewerken

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Naast de beroepspraktijkvorming bij Goflex volg je les op het ROC om te werken aan de theorie van het vak. Je krijgt bij deze lasopleiding onderwerpen zoals uitvoeren van productielaswerk, lasnaden van lasverbindingen voorbereiden, uitvoeren van allerlei werkzaamheden voor het samenstellen van constructies en de lasnaadvoorbereiding, meten, beoordelen van eigen werk, voorbereiden van je werk, materiaalleer en vak theorie.

Naast de beroeps gerelateerde vakken krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?

Meestal doe je productiewerk, vaak produceer je hele series van het zelfde product. Het laswerk doe je in een beperkt aantal posities (houdingen) waarbij de lasplaats goed bereikbaar is. Je kunt goed alleen werken maar ook in teamverband. Systematisch en geconcentreerd werken is ook belangrijk. Je hebt ruimtelijk inzicht en je bent flexibel inzetbaar. Je kunt verder leren tot allround lasser of constructiewerker of meewerkend leidinggevende of werkvoorbereider. Je kunt je ook verbreden in een andere richting binnen het vakgebied metaalbewerken.

Later in de opleiding maak je vooral laswerk dat gecertificeerd moet worden, dus dat een bewijs van veiligheid krijgt. Hierbij gaat het meestal niet om grote series van hetzelfde product. Je doet dus niet steeds hetzelfde werk. Er worden hoge kwaliteitseisen gesteld dus jouw vakmanschap is heel belangrijk.

Je kunt als metaalbewerker aan de slag in allerlei bedrijven. Bekende voorbeelden zijn bedrijven waar machines worden gemaakt, elektrotechnische bedrijven, de bouw, de scheepsbouw en werkplaatsen waar onderdelen van leidingstelstels worden gemaakt. Je kunt ook aan de slag bij olieraffinaderijen en staalbedrijven.

Beroepseisen
Wat moet je kunnen?

Je kunt goed alleen werken maar ook in teamverband. Systematisch en geconcentreerd werken is ook belangrijk. Je hebt ruimtelijk inzicht en je bent flexibel inzetbaar. Je kunt je verder ontwikkelen tot meewerkend leidinggevende, werkvoorbereider, lasspecialist of lascoördinator. Je kunt je ook verbreden in een andere richting binnen het vakgebied metaalbewerken.

Je hebt natuurlijk aanleg voor techniek. Wat je met je ogen ziet, kun je met je handen maken. Je kunt planmatig, systematisch en nauwkeurig werken. Je doet graag dingen samen met anderen, maar vindt het ook leuk om alleen op pad te zijn. Over je vak kun je ook goed met anderen communiceren. Je hebt geen moeite met wisselende omstandigheden en je kunt goed omgaan met werkdruk. Bovendien heb je aandacht voor veiligheid en milieu. Een VCA-certificaat heb je nodig als bewijs dat je veilig kunt werken.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 2 of 3

VMBO KBL, VMBO TL, HAVO

  • Allround lasser - MBO niveau 3
  • Technicus service en onderhoud werktuigbouw - MBO niveau 4

VMBO BBL, VMBO KBL

  • Basislasser - MBO niveau 2
  • Allround lasser - MBO niveau 3

Kosten
Wat gaat het je kosten?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld!
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex!
  • Je krijgt gratis extra begeleiding & cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen!

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Goflex heeft leerwerkplekken door het hele land. Tijdens de MBO opleiding bij Goflex, ben je ingeschreven bij een ROC bij jou in de buurt. Daar volg je één hele dag of twee avonden per week het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

 

Aanmelden