BBL elektrotechniek infratechniek

BBL elektrotechniek infratechniek

Opleidingen data / elektra

Leerweg Beroeps Begeleidende Leerweg | BBL
Niveau MBO niveau 2, 3 en 4
Duur +/- 2 jaar per niveau
Leslocaties ROC bij jou in de buurt

Waarom data & elektra?

Ons land staat voor grote uitdagingen: het elektriciteitsnet moet worden verzwaard voor de energietransitie, glasvezelnetwerken en 5G worden uitgerold en er is een groeiende vraag naar laadpalen, slimme straatverlichting en datacenters. Maar infra is meer dan alleen kabels en netwerken. Het gaat ook om de aanleg en het onderhoud van wegen, bruggen, sluizen en andere grote infrastructuurprojecten. Als technicus draag jij bij aan de ruggengraat van Nederland.

Hoe zien de niveaus eruit?

 

Monteur data / elektra
Als monteur werk je buiten in de infra aan het leggen van kabels, aansluiten van verdeelkasten en transformatoren en verhelpen van storingen. Je werkt mee aan projecten zoals glasvezelverbindingen, slimme straatverlichting en energievoorziening voor laadpalen. Je kan ook ingezet worden op grotere infraprojecten zoals de aanleg van tunnels of nieuwe bruggen. Vanuit deze rol kun je doorgroeien naar Eerste monteur data / elektra of Elektrotechnicus Infra.

Eerste monteur data / elektra
Als eerste monteur neem je de leiding over een ploeg, verdeel je de taken en zorg je dat alles veilig en volgens planning verloopt. Je begeleidt minder ervaren collega’s en werkt aan complexere onderdelen zoals middenspanningsinstallaties en slimme netwerken. Ook kun je betrokken zijn bij grote civiele projecten zoals de aanleg van nieuwe sluizen of ondergrondse hoogspanningsleidingen.

Elektrotechnicus Infra
Op dit niveau werk je als technicus aan grote infraprojecten. Je bereidt werkzaamheden voor, analyseert storingen en stelt systemen in bedrijf. Denk aan de verzwaring van het elektriciteitsnet, aanleg van datacenters, energievoorziening voor elektrische bussen en trams, en projecten aan infrastructuur zoals bruggen en sluizen.

Beroep

Wat is het?
Infratechniek zorgt ervoor dat Nederland blijft draaien: van elektriciteit en dataverkeer tot goed bereikbare steden en dorpen. Monteurs en technici leggen verbindingen, onderhouden netwerken en werken mee aan de bouw van wegen, bruggen, tunnels en sluizen. Zonder hen geen verlichting op straat, geen internetverbinding en geen veilige infrastructuur.

Wat ga je doen?
Je werkt in de buitenlucht aan kabels, leidingen en civiele installaties. Je graaft sleuven, legt netwerken aan en sluit systemen aan. Bij storingen grijp je in om ze snel en veilig te verhelpen. Soms werk je ook aan verkeerssystemen, brugbesturingen of waterkeringinstallaties.

Waar ga je werken?
Bij infrabedrijven actief in steden, langs snelwegen of bij grootschalige projecten zoals bruggen, sluizen en tunnels. Ook werk je regelmatig aan datanetwerken, laadpleinen en duurzame energievoorzieningen.

Wat moet je kunnen?

  • Technisch inzicht en hands-on mentaliteit
  • Veilig en nauwkeurig werken
  • Bereid om buiten te werken in alle weersomstandigheden
  • Teamspeler, maar ook zelfstandig inzetbaar

Hoe ziet je opleiding eruit?

Je volgt een BBL-opleiding: 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf en 1 dag naar school. Je leert door praktijkopdrachten en wordt intensief begeleid door je Goflex coach.

Waarom bij Goflex?

  • Wij betalen je schoolgeld en boeken
  • Je krijgt betaald voor schooldagen
  • Gratis werkkleding, gereedschap en reiskostenvergoeding
  • Extra cursussen en examentraining waar nodig

Toelatingseisen

  • VMBO-diploma (kader, gemengd, theoretisch) of overgangsbewijs havo 3→4
  • Voor niveau 3/4: mbo-diploma niveau 2 of 3 in elektrotechniek

Vervolgopleidingen | Verder leren?

Na je opleiding kun je doorgroeien tot werkvoorbereider, uitvoerder of doorstuderen aan het hbo.

Aanmelden