Niveaus in het mbo

Binnen het mbo kennen we de volgende vier opleidingsniveaus:

Niveau 1 is de assistentenopleiding
De assistent opleiding op niveau 1 is een opleiding die je binnen één jaar kunt afsluiten. Je kunt deze opleiding gaan doen als je geen vmbo- of mavo-diploma hebt en toch in de techniek wilt gaan werken. Als montageassistent verricht je eenvoudige werkzaamheden onder toezicht van een leermeester of begeleidend vakman. Je kan bij Goflex niet terecht voor een opleiding op dit niveau.

Niveau 2 is de opleiding tot basisberoepsbeoefenaar
Je moet aan het begin van het schooljaar minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een vmbo-diploma Basisberoepsgerichte leerweg of hoger. Het is het mooist als je een technische richting hebt gevolgd op het vmbo. Een vooropleiding op niveau 1 is natuurlijk ook mogelijk. In sommige gevallen laten we je een korte test maken om inzicht te krijgen of jij het in je hebt om de niveau 2 opleiding bij Goflex te doorlopen.

Niveau 3 is de opleiding tot vakvolwassen monteur
Een BBL opleiding op niveau 3 volg je nadat je een niveau 2 opleiding met succes hebt voltooid, of als je vooropleiding dit toelaat. Bijvoorbeeld vmbo-kbl, vmbl-tl of havo. Je gaat dus of een gecombineerde niveau 2- niveau 3 opleiding volgen. Of een gecombineerde niveau 3- niveau 4 opleiding. Na het behalen van een niveau 3 opleiding kom je bij ons in aanmerking voor een assessment. Dat klinkt erg belangrijk en dat is het ook! 
Het assessment bestaat uit een onafhankelijke persoonlijkheidstest en een bespreking van de resultaten met een gecertificeerde specialist. Dit doen wij om er achter te komen wat jij het beste kan, wat jij het leukst vindt en wat het beste bij je past. We helpen je dus bij het maken van de belangrijkste keuze:

Wat voor specialist word jij?
Uit het assessment kan blijken dat je verder gaat met verschillende cursussen, certificaten gaat halen of verder gaat met een niveau 4 opleiding.

Niveau 4 is de opleiding tot 1e monteur of technicus
Hiermee start je wanneer je klaar bent met een niveau 3 opleiding. Niveau 4 is het hoogste niveau in het Middelbaar Beroeps Onderwijs, vergelijkbaar met een MTS diploma. Wil je nog verder, dan kom je op niveau 5, dit is een hbo studie.

Naast de opleidingen op verschillende niveaus bestaan er natuurlijk ook verschillende vakrichtingen. Bij Goflex kun je terecht wanneer je verder wilt in de elektrotechniek, in de installatietechniek, in de metaal of in de procestechniek.

 

Voordeel BBL of BOL