“Ik heb net mijn eerste jaar elektrotechniek, niveau 4 afgerond bij Goflex. Op het hbo studeerde ik drie jaar elektro en ICT. Ik vond het te veel theorie en daarom ben ik overgestapt naar deze opleiding. Hier draait alles om de praktijk. Ik werk vier dagen in de week en zit één dag in de schoolbankjes.” 

Wilde jij altijd de techniek in?

“In de eerste klas van de middelbare school wist ik het zeker. Techniek moest het worden. Misschien komt het door mijn vader. Die werkt in de automatisering en programmering. Overigens vond ik programmeren eerst helemaal niet zo leuk, maar de machines die geprogrammeerd werden wel!”

Een opleiding bij Goflex, bevalt het?

“Een fijne opleiding voor iedereen die met zijn handen wil werken. Je hebt ook een coach – de mijne is Frank - die alles voor je regelt. Die een bedrijf zoekt en de juiste cursus zoekt. Goflex bevalt me goed!”

De Bootcamp

“Zo beginnen de meeste iedere leerling en dat werkt heel goed. De bootcamp is handig als je wel met je handen aan de slag wilt, maar nog niet veel ervaring hebt. Ik kreeg in een paar weken een basisopleiding. Je bent dan elke dag op school. Leert van alles wat. Hoe je stopcontacten aanlegt, wat de kleur van draadjes inhoudt. Heel breed, waardoor je vanzelf een bepaalde richting op groeit.”

Leerwerkplek

“Ik werk bij chemisch bedrijf Cabot. Dat bedrijf is gespecialiseerd in ‘carbon black’. Er worden zwarte producten gemaakt die geleidend zijn. Bijvoorbeeld voor auto-accu’s zoals in de Tesla. Ik vervang daar bijvoorbeeld lampen als onderdeel van onderhoud. Ook loop ik veel mee met een monteur van de storingsdienst. Erg leuk.”

Moest je wennen aan het werken?

“Haha nee hoor. Ik heb een tussenjaar gehad en mijn vader vond dat alleen goed als ik dan ging werken. Ik heb bijbaantjes gehad bij bedrijven zoals Praxis, de kaasboer en de groenteboer.”

En de combinatie met leren?

“Dat is wel even schakelen. Maar ik vind het niet per se vervelend. Als je maar één dag in de week naar school hoeft, kun je maar beter je best doen. En dat doe ik. Het eerste jaar heb ik ook vroegtijdig afgerond.”

Hoe ga je verder?

“Het tweede jaar krijg ik nog steeds een stukje elektrotechniek, maar ik ga me verdiepen in de meet- en regeltechniek. Dan bouw je niet alleen de installaties, maar voer je ook de metingen uit en stuur je het proces aan.”

Snelle ontwikkelingen in de elektrotechniek

We zullen altijd moeten blijven leren. Als ik hiermee klaar ben wil ik me verder te verdiepen op hbo-niveau. Ik wil uitgedaagd worden op intellectueel niveau. Mbo is niet mijn eindpunt.”

Waar hoop je aan het werk te gaan?

“Dat weet ik nog niet. Ik sta open voor veel dingen. Misschien wel in de koeltechniek. Daar heb ik ook een kleine interesse in. Ik sta voor veel dingen open. Ik probeer eerst veel te zien, doen en leren. Daarom loop ik bij Cabot ook mee met de storingsdienst.”

De E en W techniek kruipen ook steeds meer naar elkaar toe. Reden om je ook in de W te specialiseren?

“Nee absoluut niet. Binnen de elektrotechniek is er nog zoveel te leren. Ik geloof dat je je beter binnen één branche verder kunt specialiseren. Doe niet veel dingen redelijk, maar doe vooral de dingen die je doet heel goed.”

Hoe zie jij de toekomst van de branche?

“De branche wordt steeds groter en er wordt meer geautomatiseerd om het de mensen makkelijker te maken. Een stukje PLC programmeren hoort daarbij. Daar wil ik me ook wat verder in verdiepen. Gelukkig wordt dat hier ook gegeven als keuzeonderdeel.”

Jongeren willen vaak niet in de techniek

“We worden vaak gestuurd om een baan op kantoor te regelen. Maar een elektricien of loodgieter weet vaak meer dan mensen die hebben gestudeerd. En het is erg leuk. Zeker voor mensen die graag met de handen werken. Dat moeten we uitdragen. Eigenlijk is dat ook een rol van middelbare scholen. Daar is veel te weinig techniek. Laat wat meer zien!”

MBO opleidingen elektrotechniek

Tekst en foto's: Sjoerd Geurts, Geurts Media
Artikel: Henk & Fred