Sven: “met mijn gitaar op het podium ga ik helemaal los”

Naam: Sven
Leeftijd: 25 jaar
Burgelijke staat: vriendin
Woont in: Geleen
Functie: Monteur
Werkt bij Cofely: via Goflex sinds 1 mei 2009

EEN LEVEN ZONDER MUZIEK IS VOOR SVEN RENET ONDENKBAAR. BIJNA ALLE VRIJE TIJD GAAT OP AAN ZIJN BAND ARCADYA LAKE. ALS GITARIST STAAT HIJ DAARMEE ZO’N 40 KEER PER JAAR OP HET PODIUM.

 

 

Zit muziek er bij jou al van jongs af aan in?

Op mijn vijfde kreeg ik van m'n opa een trommel. Vanaf toen ben ik naar de muziekschool gegaan en heb lange tijd gedrumd, onder meer bij de drumband in Undeheuvel. Mijn broertje wilde graag op gitaarles. maar al snel was duidelijk dat hem dat niet lag. De proeflessen waren echter al betaald, dus mijn vader stelde voor dat ik die maar moest volgen. De gitaar beviel mij
zo goed, dat ik die ben blijven spelen. Ik heb nog wel eens bands uitgeholpen als drummer, maar speel nu alleen nog maar gitaar.

Hoe is je band Arcadya Lake ontstaan?

We zijn een groep van vijf Geleense vrienden die graag muziek maken. In het verleden speelden we allemaal in andere bands, zoals Onefix en Whiplash, een Metallica tribute band. Die bestaan inmiddels niet meer. Begin 2010 hebben we samen Arcadya Lake opgericht, vernoemd naar een gelijknamige pornoster die twintig jaar geleden op vrij mysterieuze wijze is overleden.

Welk soort muziek maken jullie?

Onze muziekstijl kun je omschrijven als nu-metal care, met soms watrp rogressieve grunge. Daar voegen we nog wat invloeden van blues en rock- 'n-roll aan toe. En dat levert een heel apart en eigen geluid op! We schrijven onze nummers trouwens zelf, dat doen we met z'n allen samen. We kunnen elkaar daarin heel goed aanvullen. Soms hebben we in één repetitie een nummer op papier, een andere keer doen we er wel twee maanden over tot het perlect is. Dat kan erg verschillen.

Het geluid dat jullie produceren is vast hard.

Ja, we hebben dan ook een goede en geluidsdichte repetitieruimte. Die huren we bij Down Town, in het Umbrichterveld in Sittard. Elke woensdagavond repeteren we daar vier uur lang met de hele band. Op de andere dagen van de week treffen we elkaar in kleinere formaties. Bijvoorbeeld met alleen de gitaristen om nummers door te spelen en die goed op elkaar af te stemmen.
Daarnaast gaat er nog aardig wat tijd zitten in de promotie. administratie en het regelen van boekingen.

Hoe vaak treden jullie op?

Afgelopen jaar hebben we veertig optredens verzorgd. Die duren 30 tot 45 minuten, dat is behoorlijk intensief. Want we maken er altijd een vette show van en staan op z'n zachtst gezegd niet stil! Het aantal optredens neemt toe. We worden steeds bekender en dat is te merken: in plaats van dat wij onszelf proberen te verkopen, kloppen boekingsbureaus al uit zichzelf bij ons aan. Dat is een goed teken!

Waar kunnen we jullie zien en horen?

Door het hele land. Begin dit jaar stonden we bijvoorbeeld in Spijkenisse. We hadden niet al te hoge verwachtingen, maar toch stonden daar 200 enthousiaste mensen in het publiek. Binnenkort spelen we op de Prinsegracht, midden op de Amsterdamse Wallen. En we zijn ook dichterbij te horen, in de Fenix in Sittard bijvoorbeeld. Daar deden we begin februari mee aan Nu of Nooit. een battle voor Umburgse bands. Van de 265 inschrijvingen behoorden wij tot de 25 die aan de voorrondes mochten meedoen. De uiteindelijke winnaar - al zijn wij dat jammer genoeg niet geworden - mag op Pinkpop spelen!

Er gaat vast veel tijd zitten in deze hobby!

Ja, elke dag ben ik er wel een paar uurtjes mee bezig, per week ar gauw zo'n achttien uur. M'n vriendin vindt het gelukkig leuk en houdt van onze muziek. Tussen haar en de andere aanhang klikt het goed en ze helpt zelfs actief mee, zeker waar het gaat om een stukje PR en promotie. Daar zijn we blij mee, op deze manier dragen we allemaal ons steentje bij aan Arcadya Lake.