Samenwerking VOC en Goflex werpt vruchten af

"Méér jongeren opleiden voor onze branche" 

Het is voor bedrijven in de carrosseriebranche niet makkelijk om aan goede medewerkers te komen. Vooral de jeugd laat het afweten. Om het tij te keren sloegen VOC en opleidingsbedrijf Goflex in februari de handen ineen. Goflex zorgt voor werving en selectie van gemotiveerde jongeren, VOC zorgt voor de opleidingen en plaatsing bij carrosseriebedrijven. Een groot voordeel is, dat bedrijven die een leerling opleiden subsidie kunnen krijgen van OOC.

 

De gezamenlijke aanpak van Goflex en VOC werkt. Voor de zomer werden al zeven leerlingen geplaatst en met ingang van het nieuwe schooljaar is de stroom pas echt goed op gang gekomen. Eén van de leerlingen die voor de zomer al aan de slag ging is Ramon Levels. Hij begon per 1 juni bij Betras Carrosserieën in Venlo. Betras bouwt naast nieuwe koel- en vrieswagens alles wat een klant verlangt. Roel Sevens van Betras is tot nog toe heel tevreden over Ramon. "Je ziet al vrij snel of zo’n jongen het in zich heeft. Ramon is handig, steekt graag de armen uit de mouwen en toont initiatief. Daarom hebben we inmiddels besloten om nog een leerling op te leiden via Goflex."

 

Uitgebreid gescreend

Voordat Ramon bij Betras Carrosserieën aan de slag ging, is hij uitgebreid gescreend door Goflex. "We zoeken VMBO'ers met technische affiniteit", vertelt Michael Elsenbach van Goflex, de begeleider van Ramon. "Die zoeken we óók onder leerlingen die de theoretische leerweg volgen . Zo maken we de vijver waaruit we vissen een stuk groter. De kandidaten worden vervolgens grondig getest. We bieden carrosseriebedrijven de zekerheid dat ze ook echt een geschikte kandidaat gaan opleiden." Het gaat daarbij ook om het vergroten van de bekendheid van de carrosseriebranche, vindt Roel Sevens van Betras. "Jongeren denken na het VMBO niet gauw aan de carrosseriebouw. Onbekend maakt onbemind. Terwijl we die mensen echt nodig hebben. De branche is aan het vergrijzen."

 

Dankzij de inspanningen van VOC en Goflex neemt het aantal leerlingen in de carrosseriebouw weer toe. Frans Hoevenaars, VOC-opleidingsadviseur voor Brabant en Limburg, heeft jarenlang gepleit voor een carrosserie-opleiding in het zuiden. Nu is het zover, Ramon volgt zijn opleiding bij Gilde Opleidingen in Venlo. Frans: "Het doel is om dit jaar een stuk of vijftien leerlingen bij elkaar te krijgen. Dan kunnen we echt verder met dit traject en opleiden tot niveau 3. Dat zijn de mensen waar de markt behoefte aan heeft."

 

Diploma's

Ramon heeft zijn plek bij Betras inmiddels wel gevonden. Hij leert de carrosseriebouw over de volledige breedte kennen . Op het moment werkt hij in de spuiterij, maar ook onderstellen, carrosseriebouw en reparatie komen nog aan de beurt. Ramon leert het in theorie op school en in de praktijk bij Betras. "Het is heel leuk dat ik op zoveel verschillende plekken kan werken", vindt hij. "Dit bevalt me ontzettend goed. Ik ben lekker aan het werk en haal zoveel mogelijk diploma's. Da's toch geweldig?"

 

 

  

Samen aan het werk voor de branche. V.l.n.r. Frank Beekman en Michael Elsenbach van Goflex, Roel Sevens van Betras en Frans Hoevenaars van VOC

 

 

 

Bron: VOC Krant september 2010. De VOC Krant is een uitgave van Vakopleiding Carrosseriebedrijf.