Gijs [18] ontdekte Goflex eigenlijk per toeval. 'Ik zat eerst op de Hotelschool in Den Haag. Uiteindelijk stopte ik daarmee en wist ik dat ik de techniek in wilde. Dus ging ik op zoek naar leuke opleidingen in de techniek. Via Google kwam ik bij Goflex terecht en het zag er allemaal goed uit. Ik meldde me aan, mocht op gesprek komen en voor ik het wist, deed ik mee met de Bootcamp. Goflex had ervoor gezorgd dat ik in de tussentijd twee dagen kon meelopen bij Spie. Ik zit nu in het tweede jaar en volg de opleiding Eerste monteur utiliteit [niveau 3].

Aan het begin van de Bootcamp ging het allemaal wel makkelijk, op een gegeven moment moet je steeds meer moeilijke opdrachten doen en dan begin je steeds meer fouten te maken. Maar goed, dat is logisch. Dat was mijn allereerste ervaring met techniek. Maar daarom is dat ook juist goed; van fouten leer je, en het is ook logisch om eerst basiskennis op te doen. Dus dat heeft me ook wel goed geholpen en ja, ik vond het ook gewoon leuk om te doen. Ik had het wel naar mijn zin.”

Switch van Hotelschool naar Goflex
"Dat was een dingetje. Ik deed vorig jaar nog de hotelschool omdat de keuzevak Horeca er was op mijn middelbare school. Dus, ik vond het wel lekker makkelijk om dan voor de hotelschool te kiezen. Uiteindelijk was ik daar gewoon mee gestopt omdat ik het ook echt niet leuk vond. Ik zag mezelf ook niet in de horeca werken, dus ja. Ik was vooral benieuwd naar de techniek, ik had ook veel vrienden in de techniek. Bij toeval was ik bij Goflex gekomen door een beetje rond te zoeken op internet. Ja, uiteindelijk een hele goede keuze gemaakt, al zeg ik het zelf."

En hoe vind je het bij Spie?
"Ik heb het heel erg naar mijn zin, ik heb een heel leuk team. Er wordt van alles voor mij geregeld, klussen zijn leuk. Ik heb zeker niets te klagen. Ik vind het ook juist tof dat we altijd op verschillende locaties werken, dan heb je juist wat meer afwisseling. Elke dag naar dezelfde locatie lijkt me wat minder. Soms heb je ook wat langere klussen, als de werkzaamheden dan leuk zijn dan vind ik dat helemaal niet zo erg. Maar soms maak je het ook mee dat de werkzaamheden wat minder zijn, maar dat hoort er ook gewoon bij."

Gekozen voor installatietechniek
Gijs houdt niet heel erg van ‘dat gepruts met draadjes’, om die reden viel elektrotechniek al gauw af bij hem. Grover werk is meer zijn ding. Daarom was installatietechniek voor hem was een makkelijke keuze. "Maar! Uiteindelijk komt altijd wel een beetje elektra aan te pas bij mijn werkzaamheden. Dus, dan is het wel fijn om het één en ander te weten. Wij hebben een tijdje ook onze E-mensen geassisteerd. Dat was opzicht ook wel prima. Het is nooit erg om een beetje extra kennis op te doen, vind ik dan. Plus als ik een ander daarmee kan helpen is het alleen mooi."

En werk je ook met mede-Goflexers?
"Er werken zeker wel een paar Goflexers bij ons. Ook in Beheer en Onderhoud en in de elektra. Ons W-team bestaat uit 4 man [incl. mijzelf] waarvan er 3 van Goflex afkomen."

Afwisseling van theorie met praktijk
Gijs werkt vier dagen bij Spie en gaat dan één dag naar school. Maar als het aan hem ligt, gaat het toch een beetje anders. “Op school ben ik bezig met het theoretische gedeelte van mijn opleiding. Het liefst werk ik gewoon vijf dagen, maar ja, je moet toch een diploma halen op een gegeven moment, dus het hoort erbij.

Bovendien ben ik tot nu wel alles tegengekomen op het veld, wat ook in de boeken staat. Dus het is zeker niet zo dat ik denk: 'Ik leer alleen maar ongein; dit is allemaal voor niets.' Veel dingen kom je echt wel tegen, hoe dingen in elkaar zitten."

Wat voor werkzaamheden voer je dan uit?
Met mijn huidige opleiding en werk kom ik regelmatig in aanraking met cv-installaties, sanitaire en drinkwaterinstallaties, luchtbehandelingskanalen, en diverse klimaatsystemen. Kortom, ik werk met alles wat te maken heeft met lucht, water en gas.

De ene dag sta je luchtkanalen aan te leggen en de andere dag ben je bezig met een waterleiding. Maar dat vind ik juist leuk, zo ben je niet elke dag hetzelfde aan het doen. Soms heb je dat wel. Over het algemeen verschilt het werk. Je moet sowieso niet bang zijn om een beetje vies te worden, dat gebeurt altijd wel. Daarnaast is het ene werk wat zwaarder dan het andere. Soms maken we ook echt heel veel meters, omdat we dan een heel kantoorpand moeten doorlopen. Dat ligt aan de locatie, soms heb je ook dat je in een ketelhuis bezig bent en je komt dan ook niet veel verder dan het ketelhuis. Maar dat hoort er ook bij, maar dat vind ik ook niet erg.

Deze week zijn we bezig bij een school waar we onder andere luchtkanalen omleggen vanwege noodzakelijke aanpassingen. Oorspronkelijk was het waarschijnlijk één ruimte, later opgedeeld in vier compartimenten. Daarom voeren we nu specifieke aanpassingen uit om ervoor te zorgen dat de ventilatie afzuiging voldoende capaciteit heeft voor zowel afzuiging als toevoer. Dit project voeren we met z'n tweeën uit, en we hebben vier dagen gekregen om het te voltooien, wat goed te doen is.

Ik ga nu de zijkant dichttapen van een stuk dat ik net heb afgesneden zodat het mooi aansluit en niet helemaal loszit. Dan kan ik deze buis nu monteren op een inblaasrooster en op het kanaal."

Heb je deze werkzaamheden ook tijdens de Bootcamp geleerd?
"Nee, eigenlijk niet. Daar hebben we meer geleerd hoe je leidingen moet maken, koppelingen en verschillende soorten leidingwerk." Zijn werkplek zit onder het stof, snippers, folie en stukken buis. De vraag is wie deze spullen moet opruimen. "Dat zullen wij ook moeten doen. We moeten er altijd voor zorgen dat we alles netjes achterlaten. Vooral onze eigen spullen moeten we netjes opruimen, echt grof schoonmaakwerk wordt door de schoonmakers gedaan. Maar het is wel netjes om de stofzuiger erdoor te halen en alle troep op te ruimen. Dat is wel standaard bij ons en ook dat hebben we ook geleerd tijdens de Bootcamp." 

Toevoeging Daniel
Daniel is een oud-Goflexer en heeft, net als Gijs, de BBL-opleiding Installatietechniek gevolgd bij Goflex in Amsterdam. In 2013 kwam Daniel ook terecht bij zijn [toen leerwerkplek] Spie en 10 jaar later zit hij er nog steeds.

"Na het bezoeken van een open avond van Goflex en leuke gesprekken te hebben gehad met de instructeurs en coaches, besloot ik de stap te zetten om mijn opleiding bij Goflex voort te zetten. Gedurende mijn opleiding belandde ik bij Strukton (nu Spie), waar ik mijn hele opleiding voltooide en uiteindelijk in dienst kwam. Ik ben al 10 jaar in dienst bij SPIE, werk met geweldige collega’s en het werl bevalt me heel erg goed.

Daniel voegt toe dat hij de opleiding en de begeleiding vanuit Goflex fijn vond. "Ik ben uit mezelf vrij goed in leren. Ik had wel echt een zetje in mijn rug nodig, en geloof me, dat heb ik gekregen," zegt hij lachend. "En daar ben ik achteraf heel blij mee, op dat moment was ik er zelf niet zo blij mee. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om met mijn handen te werken, maar ik vind het niet leuk om in de boeken te duiken. Ja, mijn coaches kwamen daar op een gegeven moment ook achter, en als ze dat ontdekken, versterken ze hun begeleiding. Daar was ik achteraf echt heel blij mee.

Ik was waarschijnlijk de eerste Goflexer die voor Spie ging werken. Via Goflex heb ik aardig wat jongens leren kennen, en aardig wat jongens van ons team zijn erbij gekomen. Ik heb nu Gijs bij me en dat werkt geweldig. Hij is een goede jongen, maar ik zie ook delen van mezelf in hem terug, het ‘niet graag naar school gaan’ bijvoorbeeld. Maar ja, zijn coach is mijn oude coach, dus ik weet wel dat hij goed wordt begeleid door Marcel. Haha!"

EERSTE MONTEUR UTILITEIT