Energie verduurzamen, de industrie slimmer maken en de wereld verder digitaliseren. Ook Goflexer Bram (25) was toe aan die uitdaging. Vorig jaar gooide hij zijn carrière om en startte zijn loopbaan als monteur energievoorziening-in-opleiding. Nu werkt hij dagelijks met zijn collega’s aan de hoognodige uitbreidingen van het elektriciteitsnet van EQUANS en het updaten van verouderde installaties.

 

 

Na vijf jaar liep Bram niet meer warm voor zijn werk als productiemedewerker in een ijsfabriek. “Ik wilde doorgroeien en leren, maar dat kon daar niet.” Met een opa in de elektrotechniek zag Bram daar wel kansen. “Ik schreef me in bij Goflex en nu volg ik op de dinsdagen lessen bij het ROC." De andere vier dagen loopt hij mee met de hoogspanningsmonteurs bij zijn opdrachtgever, EQUANS. "Die hoogspanning zag ik meteen al zitten: er is zoveel variatie in werk.”

Steentje bijdragen aan de maatschappij

Bram rijdt iedere ochtend met een collega in de bedrijfsbus naar zijn werkplek. “En die plek wisselt steeds, dat vind ik fijn. Het is nooit saai! Nu werken we aan het verzwaren van het elektriciteitsnet in de omgeving Tilburg. Dat is verantwoordelijk werk. Je werkt namelijk aan installaties met een spanning die binnenkomt op 150 kV en wordt omgevormd tot 10 of 20 kV. Uiteindelijk gaat dat door naar bedrijven en huishoudens.” Met zijn collega’s zorgt Bram voor extra capaciteit op het net, zodat bijvoorbeeld nieuwe bedrijven, zonneparken en windmolenparken weer kunnen worden aangesloten. Maar ook dat bestaande bedrijven grotere aansluitingen krijgen, zodat zij klaar zijn voor een duurzame toekomst. “Tijdens het werk ben ik er niet mee bezig, maar thuis op de bank geeft het wel voldoening dat ik mijn steentje bijdraag aan de maatschappij.”

Rooskleurige toekomst

Er komt heel wat kijken bij het afschakelen van zo’n midden- of hoogspanningskabel. Daarom kijkt Bram nu vooral mee met zijn ervaren collega’s. “Ik heb geen technische achtergrond, dus mijn kennis loopt achter. Maar dat is een kwestie van tijd. Ik leer iedere dag en kan alles vragen. Nu ik wat langer bij de ploeg zit, doe ik steeds meer zelf. Het is vooral mijn persoonlijke uitdaging om die zelfstandigheid te pakken. Mijn werk wordt met de dag leuker!” Bram ziet de toekomst dan ook rooskleurig in: “Ik denk dat we nog maar aan het begin staan van alle ontwikkelingen. Het is mooi om bij te dragen aan de innovaties op het elektriciteitsnet.”

Samen voor elkaar boksen

Alsof bijdragen aan het oplossen van de netcongestie nog niet groots genoeg is, is Bram op meer trots. “Onlangs werkten we met de hele ploeg aan een trafowissel in Limburg. Dat was een flinke klus, waar meerdere hijskranen aan te pas kwamen. Het is een hele verantwoordelijk om ’s ochtends de oude trafo eruit te halen en ’s avonds de nieuwe werkend te hebben. Maar als het lukt om dat met de hele ploeg voor elkaar te boksen, geeft dat een machtig gevoel.”