Zeist, 29 NOVEMBER 2011 De Walraven Groep uit Mijdrecht en De Groot Installatiegroep uit Emmen zijn de winnaars van de Femme Tech Awards 2011. De prijsuitreiking op 3 november was het slotstuk van een succesvolle en geanimeerde Femme Tech dag in een overvol Slot Zeist: een dag voor, door en over vrouwen in de techniek.

Femme Tech is georganiseerd om meiden en vrouwen te inspireren voor een loopbaan in de techniek. Met de Femme Tech dag willen de organiserende fondsen OOM en OTIB samen met TechniekTalent.nu de huidige vrouwen in technische beroepen meer zichtbaar maken: voor elkaar en voor potentiële werkgevers.

Daaraan is behoefte, zo bleek uit de reacties. “Grappig om nu eens de mannen te tellen. Hier zie ik hoeveel vrouwen er in de techniek werken. Op z’n tijd is het heel fijn om dingen uit te wisselen over hoe het werken als vrouw in een mannenwereld in de praktijk gaat. Je voelt je hier niet meer zo alleen”, vertelt Carlijn Hovinga, eerste monteur bij Goflex (elektrotechniek).

Dat vindt ook Karlijn Sprunken, nacalculator bij Oostingh Staalbouw. “Voor mij is het goed om ervaringen te horen van andere vrouwen die in de techniek werken. Daarvoor is dit een uitgelezen plek. Zelf ben ik de enige vrouw op de afdeling. Sinds ik er ben, praten de mannen meer over zichzelf en thuis.”

Beter presteren
Het centrale thema op deze Femme Tech dag was Plezier in je werk. Daarbij ging het om persoonlijke ontwikkeling, samenwerking, leidinggeven aan en door vrouwen en je eigen loopbaan. Dat vrouwen meerwaarde hebben binnen technische bedrijven staat buiten discussie. Zoals Erik Yperlaan, directeur van OOM, stelde: “Technische bedrijven waar vrouwen in technische functies werken, presteren gemiddeld beter dan andere, op het gebied van interne communicatie, creativiteit, innovativiteit.”

Chantal Nijhuis, organisatieadviseur en onderzoekster bij A-Advies, gaf tips voor het werven en behoud van technische vrouwen: “Benoem in vacatures zaken die vrouwen belangrijk vinden, zoals creativiteit, samenwerken, communiceren met de klant en maatschappelijk nut. Betrek de vrouwen die al werkzaam zijn in het bedrijf bij de werving en neem meerdere vrouwen tegelijk aan.” Voor het behouden van vrouwen in het bedrijf loont vooral investeren in sfeer en transparantie. Nijhuis: “Vrouwen willen geen apart beleid voor vrouwen, vrouwen willen gewoon een gezond sociaal beleid.”

Femme Tech Awards
Er zijn bedrijven die dat ‘gezonde sociale beleid’ prima voor elkaar hebben. Zij waren genomineerd voor de Femme Tech Awards. De Walraven Groep kreeg uit handen van TechniekTalent.nu directeur Chris van Bokkum de award voor de metaalbewerking. Bert Sedee nam namens de Walraven Groep de prijs in ontvangst: “Ons beleid is gericht op diversiteit. Dit is dus een prijs voor alle vrouwen die bij Walraven werken.”

De Groot Installatiegroep uit Emmen ontving de Femme Tech Award Installatietechniek. “De directie van De Groot is overtuigd van de meerwaarde van een goede balans op de werkvloer tussen mannen en vrouwen. Diversiteit heeft een positief effect op de sfeer in het bedrijf én op de omzet”, aldus de jury.

Succesverhalen
Het vertellen van succesverhalen is een van de manieren om bedrijven actief vrouwen te laten werven en vrouwen voor techniek te laten kiezen, stelt directeur Elly Verburg van OTIB. “We willen systematisch laten zien dat de technische sector ook voor vrouwen een kwalitatief goede sector is om in te werken. Daarnaast is het belangrijk dat technische vrouwen laten zien dat ze een goede keuze hebben gemaakt. En, aldus Verburg, ze mogen daar best meer mee naar buiten treden: “Be proud and show it!” Verburg kondigde aan dat de prijsuitreiking volgend jaar uitgebreider zal zijn. “Dan zullen hopelijk meer branches meedoen aan deze dag.”