Monument voor de Mensenrechten – klankschaal

Vrijdag 10 december wordt het MensenrechtenMonument op de stenen pier tegenover het Zaantheater officieel onthuld. Bij Tetrix Bedrijfsopleidingen op het Hembrugterrein wordt met man en macht door Tetrix, ROC en GOFLEX gewerkt om draagconstructie aan de klankschaal te bevestigen. Het is even spannend nog, maar leermeester Martin Molenaar twijfelt er géén moment aan, het komt allemaal op tijd af. Beeld van een Stad bracht donderdag een bezoekje aan het opleidingscentrum en sprak met Martin Molenaar en ook met Lammert Melk die secure laswerk doet.

“Jos Snijders van het RegioCollege in Zaandam heeft aan mij de vraag gesteld of wij voor het monument een draagconstructie konden bedenken. Wij zeggen eigenlijk nooit nee.” Molenaar ging met een groep jongens die bij het opleidingscentrum een cursus volgen aan de slag. “Samen met GOFLEX hebben we naar aanleiding van de tekeningen van kunstenaar Jerome Symons de draagconstructie bedacht voor het monument. Uiteindelijk is daar snijpakket uitgekomen. Op Facebook is het hele proces te bekijken.”

Komende maand wordt het monument dus onthuld en dat is gelet op wat er nog moet gebeuren allemaal ‘krap an’ stelt Molenaar. “Kijk die leerlingen hebben ook theoriedagen en dan moeten ze natuurlijk ook nog bij hun baas werken. Dus dat is een beetje passen en meten.” Maar gaan ze het halen? Molenaar twijfelt geen moment:  ”Er moeten nog wat lasogen op gezet worden zodat de constructie geblokkeerd wordt. Dit om te voorkomen dat een onverlaat straks met het monument aan de haal gaat. En er moet nog een as in het midden geplaatst worden. Dat is het wel zo’n beetje.”

Dat laswerk wordt op dit moment gedaan door Lammert Melk. Hij is ook een van de opleiders bij Tetrix en met veel plezier bezig met het MensenrechtenMonument. “Dit heeft prioriteit nummer 1. Je kunt wel alles inplannen, maar je komt altijd wel wat tegen dat even tegenzit. Tja en dat kost even wat tijd. Het is een goed iets. Dit monument komt echt op een perfecte plek, vlakbij het beeld van Truus Menger dat ons herinnert aan de Februaristaking. Beide monumenten zijn goed in combinatie met elkaar te gebruiken bij herdenkingen”, zegt Lammert Melk. Lassen is zoals gezegd Melk’s specialiteit. Hij heeft jarenlang bij Singerling BV gewerkt. Hij geeft aan dat het een leuke maar ook pittige klus is. “We hebben het materiaal ‘roestvrij staal 316′. Dat is een rvs-soort die corrosievast is. Het heeft echter de nare eigenschap dat als je er warmte inbrengt je vrij veel vervorming krijgt. De draagconstructie die bevestigd wordt is in feite een ingewikkeld stoel-liftmechanisme. Daar zit wat laswerk aan. Het is dan eigenlijk de kunst om verspringend te gaan lassen om vervorming zo minimaal mogelijk te houden.”

De firma Singerling BV heeft Melk de faciliteiten verstrekt om de draagconstructie helemaal af te lassen. Melk:  ”Het is echt een pré dat we dit bij Singerling konden doen! Overigens is de constructie daar ook met de laser gesneden. Dus dat is werkelijk klasse van dit bedrijf.”

Het monument is een klankschaal die aangeslagen kan worden bij herdenkingen. Daarvoor moet hij iets opgedraaid worden. Geen licht monument. Het weegt toch al gauw zo’n 1500 kilo. Een diameter van 2,5 meter en een hoogte van 65 centimeter, dus dat is bepaald geen klein schaaltje.

“Lammert en ik hebben eigenlijk nog het minst gedaan”, zegt Martin Molenaar. “Gemiddeld hebben van Tetrix en GOFLEX er zo’n mannetje of 17 er aan gewerkt. Je hebt draaiers, verspaners (maken producten van staal, red), het is schaven en  monteren. Dus veel handen aan het project!” Als straks de klankschaal op de pier staat, kan dan iedereen die wil klieren daar geluid uit krijgen? Martin Molenaar: “Nou, nee. We hebben het zo geconstrueerd dat als de schaal op de vier poten van de draagconstructie staat hij meteen gedempt is.” Met een hele lange sleutel wordt de schaal als het ware opgekrikt. Als hij dan vrij staat van de draagconstructie kan hij pas als klankschaal dienst doen. 

De jongens van GOFLEX en Tetrix, niet in de laatste plaats Martin Molenaar en Lammert Melk zouden het wel heel leuk vinden als zij bij een van de herdenkingen als eerste de klankschaal mogen aanslaan.

De foto’s van het hele project bij Tetrix Bedrijvenopleidingen is te zien op facebook. Leerlingen van Tetrix en Goflex maken de Draagconstructie van het MensenrechtenMonument

Het programma 10 december 2010

Op 10 december a.s. is de onthulling van het monument.
Het programma voor de onthulling in en bij het Zaantheater in Zaandam ziet er als volgt uit:

14.00 uur
Inloop, koffie, thee

14.30 uur
Welkomstwoord door de heer Ko Kroesen, voorzitter van de Stichting MensenrechtenMonument Zaanstreek

Tussen 14.30 en 15.00 uur
De heer Paul Mbikayi : Een voormalig slachtoffer aan het woord

Mevrouw Agnes Jongerius: Vakbondsrechten in een internationale context

De heer Jerome Symons: Gedachten bij het vervaardigen van het monument

De heer Eduard Nazarski: Vanuit het perspectief van Amnesty International Nederland

Rond 15.00 uur
Naar het monument voor de onthulling

De onthulling wordt omlijst door een lied, dat voor deze gelegenheid is geschreven door Hans Kuyper (stadsdichter van Zaanstad) en op muziek gezet door Jurriaan Berger (stadscomponist van Zaanstad). Het wordt gezongen door Rinette van den Bergh, begeleid door een ensemble onder leiding van Jurriaan Berger.

Rond 15.20 uur
Overdracht monument aan de Zaanse bevolking in de persoon van mevrouw Geke Faber, burgemeester van Zaanstad

Ca 15.30 – 16.00 uur
Informeel samenzijn

MEER INFORMATIE:

Over Tetrix Bedrijvenopleidingen:
www.tetrixbedrijfsopleidingen.nl

Over GOFLEX
http://www.goflex.nl/leren-en-werken-in-de-techniek

Over het MensenrechtenMonument

http://www.mensenrechtenmonumentzaanstreek.nl/

Over Singeling BV

http://www.singeling.com