Goflex is een opleidingsbedrijf dat gespecialiseerd is in de techniek.

In samenwerking met het ROC en de opdrachtgever leidt Goflex leerlingen op tot en met mbo-niveau 4. Dit gebeurt in een BBL-traject, een effectieve  combinatie van werken en leren. Bij een trainingscentrum van Vakwijs opleidingen wordt zo nodig extra ondersteuning en aanvullende lesstof geboden. Bij de trainingscentra van Vakwijs kunnen ook andere medewerkers terecht voor een praktische (bij)scholing.

Vergroten van instroom

Peter van Winssen richtte tien jaar geleden Goflex op. “Ik had de ambitie om het beste opleidingsbedrijf in de techniek te worden. Vanuit mijn praktijkervaring, eerst als werktuigbouwkundige bij Hoogovens en later als directeur van een installatiebedrijf, wist ik dat het bedrijfsleven behoefte had aan de instroom van technisch goed geschoolde arbeidskrachten. Het verloop onder jongeren was groot, vooral door gebrek aan goede begeleiding. Daar wilde ik met Goflex verandering in brengen.” Zijn bedrijf liep zo goed, dat er vanuit zijn opdrachtgevers al snel belangstelling kwam voor het bijscholen en trainen van hun eigen technisch personeel. “Onder de naam Vakwijs Opleidingen hebben we inmiddels zeven trainingscentra opgericht door heel Nederland, waar zowel de BBL’ers vanuit Goflex als medewerkers van technische bedrijven terechtkunnen voor praktische trainingen.”

Hoe werkt Goflex

Gedurende het opleidingstraject is de BBL-leerling in dienst bij Goflex, van waaruit de leerling wordt gedetacheerd bij een opdrachtgever. Een dag per week volgt de leerling lessen op het ROC; de andere dagen is hij of zij aan het werk bij de opdrachtgever, of volgt aanvullende trainingen bij Vakwijs Opleidingen. Zodra de opleiding is afgerond, komt de leerling bij diezelfde opdrachtgever in dienst. Opdrachtgevers zijn bedrijven die actief zijn in de metaal-, elektro- en installatietechniek, meet- en regeltechniek en in de procestechniek/ maintenance. “We hanteren een strenge selectie aan de poort, zodat we zeker weten dat we te maken hebben met goed gemotiveerde leerlingen.”

Hoe werkt Vakwijs

Vakwijs Opleidingen is een erkend technisch opleidingsinstituut met zeven trainingscentra, verspreid door Nederland. Cursisten - van schoolverlaters tot ervaren medewerkers - kunnen hier terecht voor diverse vaktechnische trainingen en veiligheidsopleidingen. “Opleiden bij Vakwijs betekent praktisch bezig zijn, leren door te doen. Door in het trainingscentrum aan de slag te gaan met realistische oefeningen en werkstukken wordt het een cursist al snel duidelijk waar verbetering te halen valt. Deskundige praktijkopleiders helpen cursisten hun leerdoelen te bereiken. Menselijk falen is nooit volledig uit te sluiten, maar door een goede opleiding kunnen veel fouten worden voorkomen. Vakwijs zorgt ervoor dat cursisten hun kennis op de juiste manier toepassen en biedt zoveel mogelijk individueel maatwerk.” 

Justin Balkaran wordt via Goflex opgeleid tot allround lasser 

Cofely West Industrie in Dordrecht heeft voor de instroom van jong talent de samenwerking gezocht met Goflex. Elk jaar starten er gemiddeld tien tot twaalf nieuwe Goflexers om de groep lassers en fitters van Cofely aan te vullen. Ze starten in de zogenaamde leerschool, een interne bedrijfsschool in de shop van Cofely. Het is een continue carrousel die ervoor zorgt dat er voldoende technici met grote toegevoegde waarde voor het bedrijf worden opgeleid.

Justin Balkaran (22) is een van de leerlingen die het opleidingstraject tot Allround Lasser volgt. “In eerste instantie deed ik beveiliging, en daarvoor de koksopleiding, maar dat ging niet zo goed. Ik zat thuis te niksen, tot mijn stiefvader mij wees op het vak lassen. Ik had er nog helemaal geen beeld bij, maar toen heb ik wat gegoogeld en werd mijn interesse gewekt. Tijdens de testdag in het sollicitatietraject bij Goflex wist ik echt dat ik dit wilde doen, en de kans om bij Cofely te starten in de leerschool greep ik met beide handen aan.

 Ervaring opdoen

Justin was 19 jaar toen hij leerling-lasser werd bij Goflex. Eén dag in de week ging hij naar school op het Albeda College, waar hij met name leerde over lastechnieken en materialen. Vier dagen werkte hij in de leerschool en in de shop van Cofely. In twee jaar tijd doorliep hij de leerschool, en inmiddels heeft hij zijn mbo niveau 2 basislassen behaald. “Het eerste diploma is binnen, maar nu begint het pas echt. Nu gaat het erom ervaring op te doen in de shop en daarbuiten, diverse projecten en situaties mee te maken om steeds beter te worden. Snelheid maken, zekerder worden en alle certificaten halen.” Tijdens de opleiding heeft Justin de diploma’s TIG, MIG/MAG en elektrodelassen niveau 3 al behaald. Bij Cofely leert hij nu in alle posities te lassen en krijgt hij voor elke mijlpaal een certificaat uitgereikt. Het doel is om Justin in nog maximaal twee jaar op te leiden tot Allround Lasser.

 Leermeester bij Cofely

Leermeester in de leerschool bij Cofely is Ben Wouden. “Een rechtvaardige, strenge en vakkundige man”, volgens Justin. “Ik leer ontzettend veel van hem en heb al veel aan hem te danken.” De werkwijze van Ben spreekt Justin aan. “Hij laat de leerlingen zelf het vak ondervinden; leren door te doen. Ik hoef niet zoveel dagen naar school, maar leren in de praktijk past beter bij mij.” Naast het leren van de leermeester heeft de groep leerlingen ook veel aan elkaar. Er heerst een competitieve maar collegiale sfeer en de jongens werken nauw samen. Justin: “Als ik zelf even niets te doen heb, loop ik ook naar de leerschool om mijn hulp aan te bieden.”

 Coaching door Goflex

Naast zijn leermeester bij Cofely heeft Justin ook een coach bij Goflex. Coaching door Goflex houdt in dat Justin wordt bijgestaan in het opdoen van werknemersvaardigheden, maar ook dat hij gestimuleerd wordt in zijn persoonlijke ontwikkeling. De coach komt regelmatig langs op de werkplek in Dordrecht om de voortgang te bespreken. “Mijn coach van Goflex begeleidt mij in het opleidingstraject. Ik kan bij hem met al mijn vragen terecht, van persoonlijk tot werkinhoudelijk”, vertelt Justin. “Mijn coach houdt mij scherp en geeft mij regelmatig lastige opdrachten om mezelf te verbeteren.”

Afwisseling

“Het is elke dag volle bak lassen. De afwisseling zit in de verschillende projecten. Ik wil mezelf steeds blijven verbeteren en mijn snelheid vergroten. Het moeilijkst vind ik nu nog het lassen in positie HL-045 in MIG/MAG-lassen; dan gaat alles automatisch en komt het aan op de juiste instellingen.” Aankomend jaar heeft Justin zichzelf als doel gesteld alle certificaten en diploma’s te behalen en in alle lasposities te kunnen lassen. In de toekomst zou hij het leuk vinden om ook ervaring in het buitenland op te doen. “En misschien wil ik daarna wel leermeester worden.”

LASTECHNIEK OPLEIDINGSBEDRIJF IN ACTIE - maart 2016 - vakbladlastechniek.nl

door Jolanda de Greef
fotografie Fotostudio Barendrecht