uit EN JIJ personeelsmagazine voor alle medewerkers van EQUANS Nederland #2 2018


Wist je dat we binnen EQUANS twee technische bedrijfsscholen hebben? In speciale werkruimten bij EQUANS Services Zuid en EQUANS Services West Industrie leren we jongeren van 18 tot 24 jaar de fijne kneepjes van het vak. Zo kunnen ze na hun opleiding meteen bij EQUANS aan de slag als pijpfitter of lasser.

Mike Vogelezang is praktijkopleider bij de bedrijfsschool van EQUANS Services Zuid. Door het raam van zijn kantoor naast de werkplaats houdt hij drie jongens in de gaten die druk in de weer zijn met verschillende pijponderdelen en een slijptol.

“Mooi, hè”, glundert hij trots. “De bedrijfsschool is een unieke kans.  Jongeren leren een vak en in een tijd dat technisch personeel schaars is, leiden wij bij EQUANS onze eigen vakmensen op. We worden er dus allemaal beter van.”

BEGELEIDING
Inmiddels leren en werken er circa 200 Goflexleerlingen bij EQUANS, verdeeld over alle regio’s. “Dat mogen er flink meer worden als je bedenkt wat we in de toekomst aan werk te verzetten hebben. Maar de lat ligt hoog”, zegt Mike. “Meestal vallen er gedurende een traject wel een paar leerlingen uit. In het eerste leerjaar, maar vooral daarna. Jongeren die na het tweede praktijkjaar uit de bedrijfsschool komen, hebben ervaren collega’s nodig die ze verder helpen. Als dit niet gebeurt, haken veel jongeren alsnog af. Dan is alle moeite voor niks geweest.”

SAAMHORIGHEID
Volgens Mike is een optimale begeleiding van de jongeren een blijvend punt van aandacht. “De bedrijfsschool in Terneuzen is een succes omdat iedereen binnen het bedrijf erachter staat. Er is een groot saamhorigheidsgevoel. We geloven in onze bedrijfsschool en de jongens voelen zich gesteund. Dat is subliem en dat gun ik andere vestigingen ook. We gaan daarom nog dit jaar van start met een buddyprogramma om jongeren te koppelen aan bevlogen collega’s. Ik weet zeker dat we zo meer jongeren kunnen vasthouden en enthousiast kunnen maken voor een loopbaan bij EQUANS.”

“Een baan bij EQUANS, dat wil ik ook”
Krezo (18): “Ik wil zo snel mogelijk mijn diploma’s en certificaten halen om als pijpfitter mijn geld te gaan verdienen. Dit werk lijkt makkelijk, maar de theorie is lastig en het is lichamelijk best zwaar. Je moet ook discipline hebben en zelfstandig kunnen werken. Gelukkig word ik fulltime begeleid door Mike en zit mijn Goflex-coach Brigitte me achter mijn broek als ik iets voor school moet inleveren. Onze bedrijfsschool ziet er mooi uit, we zitten in een nieuw gebouw. Van oud-leerlingen hoor ik dat zij het erg naar hun zin hebben bij EQUANS. Een baan in de metaal bij EQUANS, dat lijkt mij ook wel wat.”

Interesse? Meld je vandaag nog aan!

aanmelden