Bij opleidingscentrum Goflex aan de Daniël Pichotstraat op Vijfsluizen begeleidt Bert Beyer (49) al tien jaar leerlingen installatietechniek. Elk jaar worden daar in Schiedam zo’n honderd studenten via intensieve praktische en theoretische studies klaargestoomd voor de praktijk en de toekomst!

Bert
Opleider installatietechniek Bert Beyer begeleidt zijn leerlingen bij Goflex met veel plezier zowel theoretisch als praktisch.

In opdracht van tientallen technische bedrijven, van Shell tot ECT en van Eneco tot Cofely, vinden jongeren via MBO-opleidingen tot en met niveau 4 met Goflex hun weg in de maatschappij. “We hebben zeven vestigingen door heel Nederland”, legt Bert trots uit. “In elk opleidingscentrum werken we samen met de ROC’s en springen we in op de wensen van de klant in die regio. Hier is veel gericht op meet- en regeltechniek, elders weer meer op elektro- of installatietechniek of maintenance.”

Complete mini-fabriek
In een enorme hal sprint Bert soepel tussen allerlei oefen-apparatuur door. Hij wijst op de ‘plant’ – een complete mini-fabriek - waarin de leerlingen alle mogelijke praktijkoefeningen kunnen doen, toont trots de simulatie-opstelling in de operatorsruimte, legt uit dat er zowel met analoge als digitale apparatuur wordt gewerkt en vertelt hoe er met de flensbomen wordt geoefend. In de hal is één student geconcentreerd bezig met hardsolderen, elders wordt er geoefend met valves en in de theorieruimte wordt er aandachtig geluisterd.

Relatie voor het leven
“Met sommige jongens werk ik vijf jaar lang”, vertelt Bert Beyer. “Ze volgen vier tot 5 jaar lang een BBL-opleiding, een Beroeps Begeleidende Leerweg, en zijn dan bij Goflex in dienst. Dan bouw je een relatie voor het leven op. Sommige gasten bellen me na tien jaar nog om even iets te vragen!”

Proefopdracht
Met 22 jaar fulltime onderwijservaring weet Bert al na één selectiedag waar iemands talenten liggen. “Elke student krijgt hier bij binnenkomst een proefopdracht die door een team wordt beoordeeld. Ik zie binnen een paar uur waar iemands hart ligt. Ben je een handige doener en een toekomstig mechanicus? Of ben je een denker en vind je het leuk om op complexe storingen te puzzelen?” Hij lacht: “En in de loop van de tijd zie je of iemand beter functioneert met een aai over zijn bol of met een schop onder z’n kont.”

Testen van talent
Naast het opleiden, richten Bert en zijn collega’s bij Goflex zich ook op het testen van mensen. “Als er bijvoorbeeld bij Shell een groot onderhoud staat gepland, zijn er tijdelijk veel extra fitters nodig. Die worden hier getest. Bij veel beroepen waar wij voor opleiden bestaat een baangarantie. Techneuten zijn echt nodig!”

OPLEIDEN WORDT
STEEDS MEER
MAATWERK

SCHIEDAMMERS MAKEN …

Het stadsthema in 2016 is ‘Schiedammers Maken’. En ze maken veel! Van bijzondere schroeven voor de wereldwijde maritieme industrie, tot prachtige kunst die internationaal wordt gewaardeerd. Jan van der Ploeg maakte van deze Schiedamse Makers een prachtige serie foto’s die u dit jaar op tal van plekken in Schiedam tegenkomt.

Tekst: Janet van Huisstede
Foto: Jan van der Ploeg