De Procestechniek Limburg bedrijven (40) zoeken de komende jaren 103 maintenance technicians. Een gedeelte komt van de BOL opleiding MaintenanceClass Limburg in Sittard en Roermond.

Dit is echter niet voldoende. Om deze reden heeft Procestechniek Limburg samen met Goflex Young Professionals en Leeuwenborgh het initiatief genomen voor een BBL-klas, maintenance technician niveau 3 en 4. In september 2013  zijn de eerste 15 leerlingen gestart en na afronding van hun opleiding gaan ze kosteloos over naar het bedrijf waar ze gedetacheerd zijn. Eén van deze 15 leerlingen is de 21 jarige Onno Giebels.

“Leren was niet zo mijn ding op het vmbo Broekland College in Hoensbroek”, zegt Onno een beetje verontschuldigend op zijn werkplek bij Cofely in Maastricht. “In eerste instantie vond ik het wel leuk, maar scooter rijden en stappen ook. Ik had geld nodig. Daarom ben ik na het vmbo gaan werken als machinebankwerker bij Habets in Nuth.” Vervolgens kreeg hij een relatie en werd nagedacht over een gezamenlijke toekomst. En dat veranderde zijn instelling temeer omdat zijn vriendin ook nog verder studeerde.

“Ik wilde verder doorleren naar niveau 3 en 4 en werd geattendeerd op Goflex. Een opleidingsbedrijf waar je kunt werken en leren. Via de website heb ik me aangemeld. Na een kennismakingsgesprek, test en een sollicitatiegesprek met de 2 coaches van Goflex werd ik aangenomen. Ik heb tot nu toe gewerkt bij EQUANS, Sappi, DSM en SABIC en wordt gekoppeld aan een ervaren monteurs. De werkzaamheden variëren van lagers afstellen en uitbalanceren, tot het oplossen van storingen maar ook tot werken aan sluizen of waterzuiveringen. Heel divers en afwisselend. Elke vrijdag is de planning en krijg ik te horen waar ik de week erna ga werken”. Michaël Elsenbach, opleidingsmanager bij Goflex voegt toe dat de leerlingen bovenop hun basisloon bij goede prestaties op werk en school een variabele toeslag  kunnen verdienen tot wel 12%. Daarnaast betaalt Goflex de studiekosten, boeken, kleding en gereedschap.

De BBL-leerlingen volgen wekelijks 7 tot 8 lesuren in de klas bij Leeuwenborgh.

De instelling van Onno is nu anders, stelt hij zelf vast. “Ik let op, stel vragen en maak dezelfde dag nog mijn huiswerk, want de dag erna moet ik werken”.

Naast leren en werken heeft hij  ook 2 weken praktijktraining gehad in het trainingscentrum van Goflex in Schiedam. In de nabije toekomst zal in de regio Sittard/Geleen een eigen Maintenance Praktijk Centrum gerealiseerd worden. Bij DaCapo College Rijksweg Zuid is dit schooljaar een begin gemaakt voor dit centrum. Onno heeft met hulp van vmbo en mbo stagiaires een installaties bij Sabic gedemonteerd en op de DaCapo locatie onder toezicht van docenten en een maintenance manager van Sabic gemonteerd. De ideale stage invulling. Hij vindt het een eer dit werk te mogen doen, omdat dit een blijvende praktijkopstelling wordt waar leerlingen en werkenden in een ruimte van 1.000 m2 het vak van maintenance technician leren.

Michaël Elsenbach vult aan dat deze BBL MaintenanceClass Limburg opleiding het resultaat is van het samenwerkingsverband van PTL bedrijven. “Ondanks de economische ‘dip’ en de uiteenlopende belangen is het gelukt om 15 BBL-plekken te realiseren. Dit vereist een lange termijn visie en ook wel durf”.

Door onze partner: http://www.procestechnieklimburg.nl