PML organiseert al voor de 21e keer de Week v/d Procestechniek & Maintenance. Ongeveer 800 vmbo en havo leerlingen van 30 Limburgse scholen nemen hieraan deel op de bedrijvenlocaties van SPIE in Venray en deze week bij Goflex in Stein.

Het thema is de limonadefabriek; jouw toekomst als operator, maintenance technician of laborant. Onder begeleiding van vakmensen uit de bedrijven, docenten en MBO studenten worden leerlingen geïnspireerd tot het maken van een bewuste studie- en carrièrekeuze.

Véronique Seelen, Projectcoördinator van PML vertelt over deze week: “Tijdens deze week krijgen de vmbo- en havo leerlingen uit heel Limburg de kans om te werken in de techniek. We laten ervaren hoe boeiend het vak van operator, technician of laborant is. Want dat is ons uiteindelijke doel; instroom generen in deze functies bij onze 50 lidbedrijven. Dat zijn toonaangevende technische bedrijven in de chemie, food, kunststof of maakindustrie. Bijvoorbeeld Sitech services, DSM en SABIC. Medewerkers van deze bedrijven helpen ook mee met de doe-activiteiten en raken in gesprek met deze jongeren. Wat beiden leuk vinden.”

 Lab pml

Dat beaamt Larry Goedemans, hij is Allround Operator bij DSM en staat deze week bij de niveauregeling. “Het is leuk om met deze doelgroep te werken. Ze communiceren bij deze opdracht met een portofoon. Op het werk gaat dat heel serieus natuurlijk maar hier klinkt het “hee mattie, kijk ff naar..”. Het is ook grappig om het verschil in leerlingen op te merken, jongens vinden het gaaf en meisjes zijn verrast “is dit in het echt ook zo?”. Met het inbouwen van storingen die de leerlingen moeten oplossen probeer ik er wat leuks van te maken en in mijn verhaal schets ik constant de situatie in de echte praktijk. Werken in de procestechniek is natuurlijk veel abstracter dan bijvoorbeeld automonteur worden. Net kwamen er een paar jongens in de pauze nog een keer langs omdat ze meer wilden weten. Dat is top!”

 larry pml

De leerlingen voeren verschillende doe-activiteiten uit. Dat begint in het lab, witte jas aan, bril op en proefjes doen. Daarna volgt de productie en logistiek. O.a. grondstof analyse, een product maken, storingen oplossen, robotica, allemaal rondom het productieproces "limonade maken". De leerlingen kunnen ondertussen vragen stellen over studies en beroepen in de procestechniek. David van Neer is docent op het Vista College is enthousiast over deze weken. “Leerlingen krijgen in deze opleidingsomgeving bij Vakwijs de kans om het gewoon eens te proberen, de techniek ervaren; even prutsen, op een knop drukken. Je ziet het enthousiasme groeien zodra ze aan de slag gaan. Er is zoveel te doen, van virtueel lassen tot een escaperoom en werken aan een flensboom”.

 groepje storing

Naast docenten en werknemers uit het bedrijfsleven staan er vooral studenten bij doe-opdrachten, dat zijn de echte vakmannen en voorbeelden voor de leerlingen. Een van deze studenten is Koen. Hij volgt de opleiding Industrial Engineering op het VISTA College en zit in het vierde en laatste jaar. Hij loopt momenteel stage bij Cro-tech en heeft daar ook al een baan aangeboden gekregen. Dat illustreert de huidige markt. Véronique: “Na de Week van Procestechniek en Maintenance komen de leerlingen via stage, een meeloopdag en speeddates in contact met de PML bedrijven. Er is een tekort aan technische vakmensen dus binden de bedrijven al vroeg jonge mensen aan zich. Zodra er een match is, bouwt de leerling een mooie carrière op.”

Koen Het Goflex trainingscentrum in Stein is al voor het zesde jaar gastlocatie van de Week van de Procestechniek en Maintenance en heeft net weer voor drie jaar bijgetekend. Het trainingscentrum in Stein wordt aankomend jaar flink uitgebreid en verbouwd. Volgend jaar kunnen de leerlingen werken aan een echte limonade proceslijn.