Na het maken van de klankschaal in december 2010 hebben enkele leerlingen ook nu weer een leuke praktijkopdracht. In samenwerking met het bedrijfsleven en het Regio College wordt nu gewerkt aan een boot. Deze boot zal meevaren op de Zaan tijdens de botenrace welke georganiseerd wordt door het Regio College.

11-2-2011 Zaandam

"Stel je voor: een zonnige voorjaarsdag in 2011. In de Zaan liggen 10 motorboten klaar voor de start van een sensationele race. Dan klinkt het schot. De boten schieten vooruit. Langs de kant een opgewonden menigte die de boten naar de finish juicht." Jo Frijns, afdelingsmanager Procestechniek, Onderhoud & Logistiek kwam met het idee van een motorbotenrace op de Zaan, met boten die volledig door leerlingen van het Regio College, Pascal Zuid vmbo, Goflex Young Professionals B.V. en Trias vmbo zijn ontworpen en gemaakt.

De motorbotenrace staat gepland voor tweede Paasdag (25 april) en is gekoppeld aan een ander groot evenement: de internationale Ronde van Noord-Holland. Jo Frijns: "Ik liep al een aantal jaren met dit idee rond. Alleen, je hebt geld nodig en mensen die het organiseren. Dus heb ik sponsors gezocht. Negen Zaanse bedrijven dragen graag bij aan dit uitdagende project. Het zijn vooral metaalbedrijven. Logisch, want de boten worden van staal en aluminium gemaakt." Bij de race gaat het niet alleen om snelheid, maar ook om de gebruikte technieken en het ontwerp van de boot. Elke woensdagmiddag komen de negen teams bij elkaar om aan het project te werken.

Elk team bestaat uit één vmbo-leerling en drie mbo-leerlingen. De leerlingen volgen een opleiding in de metaal- of elektrotechniek. De samenwerking binnen de teams verloopt goed. “Het is een leuk project, we leren niet alleen van de docenten, maar ook van elkaar”, aldus Sander Bruinsma, vierdejaars leerling bij Pascal Zuid. Het team van Sander verwacht dat ze tijdens de race een goede kans maken. Björn de Rijk, tweedejaars leerling bij het Regio College: “We zijn erg enthousiast over ons ontwerp en hebben dan ook heel veel zin om de boot te gaan maken.” Sander: “We gaan voor de overwinning!”