Opleiding elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

 

Niveau MBO
Leerweg Leren en werken BBL
Dossier Installaties en systemen - installeren

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Naast de beroepspraktijkvorming bij Goflex volg je les op school om te werken aan de theorie van het vak. Dit wordt vaak digitaal aangeboden en daar kun je op je eigen tempo doorheen werken. Je krijgt onderwerpen zoals algemene elektriciteitsleer, inspectie, begroten, normen NEN1010, verlichting en vak theorie.

Naast de beroepsgerichte vakken krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?


Als eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving heb je een gevarieerde baan. Stel je voor dat je bijvoorbeeld in een nieuw kantoorgebouw werkt. Je bent verantwoordelijk voor het installeren van de elektrische systemen, zoals de verlichting en stopcontacten. Soms kom je tijdens het werk onverwachte situaties tegen, zoals een fout in de bedrading die tot gevaar kan leiden. Het is belangrijk dat je dan snel en goed reageert om ervoor te zorgen dat alles veilig blijft.

Daarnaast is klantvriendelijkheid belangrijk. Stel je voor dat je bij mensen thuis bent om een nieuwe elektrische installatie te plaatsen. Je moet duidelijk met hen communiceren en ervoor zorgen dat ze tevreden zijn met het werk dat je doet.

Soms moet je tekeningen gebruiken om de beste manier te vinden om kabels en draden te leggen. Bijvoorbeeld, als je een nieuwe keuken installeert, moet je nadenken over waar de stopcontacten moeten komen en hoe je de bedrading het beste kunt verbergen.

Verder moet je op de hoogte blijven van nieuwe technologieën. Misschien moet je een oud gebouw renoveren en heb je te maken met elektrische systemen die je nog nooit eerder hebt gezien. Je moet snel kunnen leren en aanpassen.

Het is ook jouw taak om ervoor te zorgen dat alle systemen goed werken. Soms moet je softwareprogramma's instellen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Bijvoorbeeld, als je in een groot kantoorgebouw werkt, moet je ervoor zorgen dat de verlichting en airconditioning op de juiste manier worden aangestuurd.

Kortom, als monteur of technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving heb je een afwisselende baan waarbij je veel verschillende vaardigheden gebruikt en altijd moet blijven leren.

Interviews:

IRIS BBL elektrotechnische installaties woning en utiliteit

Interview met Iris

 

Anoushka BBL monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteitinterview met Anoushka

Beroepseisen
Wat moet je kunnen?

Als monteur of technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving moet je een aantal belangrijke vaardigheden hebben om je werk goed te kunnen uitvoeren. Stel je voor dat je een complexe installatie moet testen in een groot kantoorgebouw. Het is jouw verantwoordelijkheid om een grondig testprogramma te volgen en ervoor te zorgen dat alles nauwkeurig wordt gecontroleerd. Tijdens het testen moet je rekening houden met alle mogelijke omstandigheden waaronder de installatie moet werken. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er storingen optreden wanneer de installatie in gebruik is. Een kleine fout tijdens het testen kan grote problemen veroorzaken.

Daarnaast moet je goed kunnen communiceren, zowel met je opdrachtgever als met je collega's. Soms kunnen de wensen van de opdrachtgever niet volledig worden gerealiseerd vanwege technische beperkingen. Het is jouw taak om een goede inschatting te maken van wat mogelijk is en om eventuele problemen aan de opdrachtgever te communiceren. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat het project soepel verloopt.

Er zijn ook risico's verbonden aan je werk, zoals het verkeerd interpreteren van tekeningen, onnauwkeurig werken en miscommunicatie met klanten en collega's. Het is belangrijk om hier alert op te zijn en zorgvuldig te werk te gaan om deze risico's te minimaliseren.

Het is belangrijk dat je flexibel bent en kunt inspelen op veranderende omstandigheden, omdat situaties soms onverwacht kunnen veranderen tijdens het werk.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 2 of 3

VMBO KBL, VMBO TL, HAVO

  • Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit - MBO niveau 3
  • Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit - MBO niveau 4

VMBO BBL, VMBO KBL

  • Monteur elektrotechnische installaties - MBO niveau 2
  • Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit - MBO niveau 3

Kosten
Wat gaat het je kosten?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld!
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex!
  • Je krijgt gratis extra begeleiding & cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen!

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Goflex heeft leerwerkplekken door het hele land. Tijdens de MBO opleiding bij Goflex, ben je ingeschreven bij een ROC bij jou in de buurt. Daar volg je één hele dag of twee avonden per week het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

 

Aanmelden

 

Toekomst
Wat ga je worden?

Met een opleiding tot Technicus Elektrotechnische Installaties in de Gebouwde Omgeving leer je alles over elektrische systemen in gebouwen. Dit omvat dingen zoals verlichting, stopcontacten, en hoe alles met elkaar verbonden is. Als je deze opleiding volgt, zijn er verschillende banen waar je naar toe kunt werken:

  1. Elektrotechnisch installateur: Hiermee kun je aan de slag bij bedrijven die elektrische systemen installeren en onderhouden in gebouwen. Denk aan het plaatsen van stopcontacten, verlichting en het aansluiten van elektrische bedrading.

  2. Onderhoudstechnicus: In deze rol ben je verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van elektrische systemen in gebouwen. Dit kunnen ziekenhuizen, scholen of kantoren zijn. Je zorgt ervoor dat alles goed blijft werken.

  3. Service- en storingsmonteur: Hierbij los je problemen op met elektrische installaties in gebouwen. Dit kunnen storingen zijn, zoals als de stroom uitvalt, of het verhelpen van andere problemen die kunnen optreden.

  4. Adviseur duurzame energie: Met de kennis die je opdoet, kun je advies geven over hoe gebouwen energiezuiniger kunnen worden. Bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen of slimme verlichtingssystemen.

  5. Projectleider elektrotechniek: Als je meer ervaring hebt opgedaan, kun je doorgroeien naar een leidinggevende rol. Hierbij ben je verantwoordelijk voor het plannen en organiseren van elektrische projecten in gebouwen.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden, en het hangt ook af van waar je interesses liggen en wat beschikbaar is op de arbeidsmarkt. Je kunt je ook verder specialiseren door extra cursussen te volgen, bijvoorbeeld op het gebied van slimme technologieën in gebouwen.