Opleiding middenkader engineering / technicus engineering elektrotechniek

Leerweg Beroeps Begeleidende Leerweg | BBL
Niveau MBO niveau 4
Duur +/-2 jaar
Leslocaties ROC bij jou in de buurt

Hoe zien de niveaus eruit?

In veel gevallen stroom je in de BBL vanuit een elektrotechnische niveau 3 opleiding door naar deze middenkaderopleiding. In totaal +/- 4 jaar haal je dus 2 MBO diploma's en mag je jezelf technicus engineering noemen.

Technicus Engineering
Met de opleiding Middenkader Engineering - Technicus kun je een leidinggevende functie binnen een bedrijf vervullen. Dat betekent dat je in een team werkt, maar ook leiding geeft over een project. Je werkt op verschillende locaties en aan diverse werktuigbouwkundige producten. Je houdt je daarnaast ook bezig met het bedenken van werktuigbouwkundige producten. De administratie van de projecten hou je bij omdat je moet weten welke materialen er gebruikt zijn en hoeveel uur aan een project gewerkt is en/of moet worden.

Beroep

Wat is het?

Als technicus engineering hebben verschillende soorten machines en systemen geen geheimen voor jou. Je weet hoe ze mechanisch in elkaar zitten en hoe ze bijvoorbeeld elektrotechnisch worden aangestuurd. Voor dit beroep heb je techniek in de vingers. Je bent een specialist in het maken en in elkaar zetten van ingewikkelde technische producten: je ontwerpt, ontwikkelt, installeert en verbetert in dit vak.

Wat ga je doen?

Als technicus engineering elektrotechniek ben je de ontwikkelaar van de gehele installatie, gericht op elektrotechniek en elektronica. Denk aan het realiseren van de verlichtingsinstallatie op een kantoor, een geluidsinstallatie voor een nieuwe fabriek of bewakingsinstallatie op een groothandelsbedrijf maar bijvoorbeeld ook het opwekken van groene energie met zonne-energie of windturbines. Overal waar toepassingen van elektrotechniek nodig zijn, of wordt opgewekt, wordt jouw kennis benut. Dat betekent: in overleg gaan, met jouw berekeningen komen, uitwerken in een ontwerp en een plan, het organiseren van het hele project en iedereen daarin aansturen. Boeiend en afwisselend, omdat je voortdurend met heel verschillende opdrachtgevers aan de slag gaat en steeds op andere locaties komt.

Waar ga je werken?

  • Bedrijven die elektrotechnische apparatuur maken
  • Beveiligingsinstallatie bedrijven
  • (Nood-)verlichtingsinstallatie bedrijven
  • Communicatie-installatie bedrijven
  • Automatiseringstechniek bedrijven
  • Meet en regeltechniek bedrijven
  • Domotica installatiebedrijven
  • Meet en regeltechniek bedrijven
  • Research And Development - R&D

Wat moet je kunnen?

Deze opleiding past bij jou als je zelfstandig, kwaliteits- en kostenbewust bent. Jij bent een conceptueel denker. Ook heb je inzicht in processen, waarmee je problemen signaleert en oplost. Jij bent sociaal en communicatief vaardig en klantgericht. Je kunt goed ontwerpen en het werk voorbereiden. Ook kun je producten en systemen realiseren en onderhouden.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Je studie in het kort
Dit is een opleiding binnen het dossier kaderopleidingen. De leerstof wordt aangeboden in beroepstaken. De praktijksituatie waar je op dat moment mee bezig bent wordt daarbij, indien mogelijk, als uitgangspunt genomen.

De belangrijkste onderdelen die in de beroepstaken aan de orde komen zijn:

  • Nauwkeurig werken, archiveren
  • Leidinggeven
  • Plannen
  • Ontwerpen
  • Calculeren

Onderwijsmodel
Deze opleiding wordt aangeboden volgens het competentiegericht onderwijs (CGO). Je krijgt te maken met echte beroepssituaties waarin je kunt laten zien hoe je werkt. Je leert alles wat je nodig hebt om straks je baan goed aan te kunnen. Door te oefenen met taken uit het beroep werk je aan de ontwikkeling van competenties (een combinatie van vaardigheden, beroepshouding en kennis) die het bedrijfsleven van je vraagt.

Beroeps Praktijk Vorming [BPV]
Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de beroepspraktijkvorming (BPV). Bij de BBL moet je een werkplek hebben. Hiervoor wordt een praktijkovereenkomst afgesloten tussen de student, de school en Goflex Young Professionals B.V. Daarnaast ga je 1 dag of (zodra dat mogelijk is) 2 avonden in de week naar school.

Erkend Leerbedrijf
Goflex Young Professionals B.V. is een erkend leerbedrijf en heeft leerwerkplekken door heel Nederland verspreid, van Limburg tot Groningen. Als je in bijvoorbeeld Rotterdam naar school gaat dan zoeken wij een leerwerkplek in de buurt en dan hoef je natuurlijk niet in Friesland aan het werk.

Begeleiding
Je Goflex Coach heeft veel contact met de scholen (docenten en BPV begeleiders) en houdt je cijfers en aanwezigheid in de gaten. Als het nodig is regelt je coach extra cursussen, bijles of een examentraining. Diverse Goflexers hebben hierdoor met hoge cijfers hun examens gehaald!

Tijdens je opleiding zal je op verschillende plekken gaan werken, je coach regelt dat allemaal voor je. Hij bekijkt of de werkplek voor jou makkelijk bereikbaar is, organiseert eventueel het vervoer naar de werkplek, vertelt je wat je werkzaamheden zullen zijn, enzovoorts.

Wat gaat de studie je kosten?
Naast je werk voor Goflex volg je één hele dag of twee avonden per week een technische opleiding bij een ROC in jouw omgeving. Waarom moet je hiervoor bij Goflex zijn?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld!
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex!
  • Je krijgt gratis extra begeleiding & cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen!

Toelatingseisen
Bij deze studierichting in de BBL kun je vanuit een BBL of BOL opleiding op niveau 3 instromen.
Bij Goflex betekent dit dat je eerst een elektrotechnische BBL opleiding op niveau 3 zal doen, daar het diploma gaat halen, om vervolgens te starten aan de opleiding op niveau 4. Bij de beroepsbegegeleidende leerweg stroom je zo geleidelijk door van een functie onder toezicht, naar een zelfstandige en dan (zelf)sturende functie.

Een aantal voorbeelden van Goflex opleidingsroutes zijn:

Woningbouw utiliteit:
Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit niveau 3
> vervolgens technicus niveau 4

Of meer aan de industriële kant:
Eerste monteur Elektrotechnische industriële installaties en systemen niveau 3
> vervolgens technicus niveau 4

Wanneer je daarbij de juiste Goflex keuzedelen selecteert kom je nagenoeg op hetzelfde resultaat uit, en kun je via de route van leren en werken je Technicus diploma halen

Vervolgopleidingen | Verder leren?
Met een diploma middenkader engineering kun je doorgroeien naar projectleider of uitvoerder. (Technisch) verkoper, ontwerper, projectleider, tekenaar, werkvoorbereider of engineer. Het is ook mogelijk om buiten het domein of op HBO niveau verder te leren.

Interesse, dan is dit de vervolgprocedure:
•    Aanmelden voor leerwerktraject bij Goflex
•    Aanmeldingsformulier invullen en versturen
•    Uitnodiging voor gesprek of afwijzing
•    Intakegesprek (en eventueel vervolggesprek)
•    Werkplek vaststellen
•    Aanbieding, contract en afspreken startdatum
•    Bezoek van coach, uitreiken kleding en gereedschap

En dan beginnen !!!

 

Aanmelden