Eerste autotechnicus - Technisch specialist personenauto's
 

Eerste autotechnicus - Technisch specialist personenauto's

Eerste autotechnicus/ technisch specialist personenauto's

 

Niveau MBO
Leerweg Leren en werken BBL
Dossier Automotive mobiliteitstechniek

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Tijdens jouw opleiding BBL autotechniek leer je alles wat je moet kennen en kunnen om technisch specialist personenauto’s te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert over elektronica en magnetische toepassingen, microcontrollers, remgedrag en voertuigprestaties.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Elektronica en magnetische toepassingen
 • Micro-controllers
 • Airco
 • Remgedrag/ABS/AST/motormanagementsystemen
 • Weggedrag/ESP/veiligheidssystemen
 • Voertuigprestaties/transmissie/diesel
 • Hydrauliek/pneumatiek (lucht(rem)systemen)

Algemene vakken:
Nederlands, Engels, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap

Autotechniek, automonteur

Autotechniek - Eerste autotechnicus - mbo niveau 3

Autotechniek - Technisch specialist personenauto's - mbo niveau 4

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?

Als technisch specialist personenauto’s werk je vaak bij een groter autobedrijf gericht op personenauto’s. Het kan zijn dat je bij een autogarage werkt waar ze alleen auto’s repareren, maar het kan ook zijn dat je bij een bedrijf werkt dat auto’s verkoopt, repareert en onderhoudt. Tot slot kun je ook nog bij een autodealer komen te werken die gespecialiseerd is in één bepaald automerk.

Als technisch specialist personenauto’s ben jij gespecialiseerd in het opsporen van de oorzaak van storingen bij personenauto's. Het gaat dan om afwijkende klachten zoals een trilling, vreemd geluid, of andere ‘vage’ afwijking. Het ouderwetse sleutelen wordt steeds meer vervangen door digitale technieken. Voor het opsporen van afwijkingen heb je allerlei moderne apparatuur tot je beschikking.

Daarnaast onderhoudt je ook contacten met leveranciers en andere specialisten én ben jij een aanspreekpunt voor de klant. Je moet in dit beroep veel technische vakkennis hebben en makkelijk problemen op kunnen sporen, oftewel creatief zijn! Zoals je leest moet je van alles wat zijn; klantgericht, technisch, creatief en vooral ook verantwoordelijk.

Beroepseisen
Wat moet je kunnen?

Je bent niet bang voor vuile handen, hebt interesse in autotechniek je en staat stevig in je schoenen. Jij beschikt als aankomend technisch specialist personenauto’s over goede communicatieve vaardigheden en beheerst de Nederlandse taal goed gezien je contacten met klanten en externe relaties. Je werkt erg nauwkeurig en je bent goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Bovendien moet je verantwoordelijkheid kunnen dragen en je in dit beroep aan de veiligheids- en milieueisen binnen de autobranche houden.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 3

Minimaal VMBO KBL, VMBO TL, HAVO

 • Eerste autotechicus - MBO niveau 3
 • Technisch specialist personenauto's - MBO niveau 4

Kosten
Wat gaat het je kosten?

 • Wij betalen je boeken & schoolgeld!
 • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
 • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
 • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex!
 • Je krijgt gratis extra begeleiding & cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen!

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Goflex heeft leerwerkplekken door het hele land. Tijdens de MBO opleiding bij Goflex, ben je ingeschreven bij een ROC bij jou in de buurt. Daar volg je één hele dag of twee avonden per week het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

Bekijk ook de mogelijkheid van de nieuwe school voor automotive i.s.m. Innovam

 

Aanmelden